Продължение на "Мъжете, които мразеха жените"

13.03.2017 г.
Продължение на През 2012 г. "Мъжете, които мразеха жените" на Дейвид Финчър се сдоби с 5 номинации за Оскар, от които спечели една - за монтаж. Филмът бе направен по книгата на шведския журналист Стиг Ларшон "Maen som hatar kvinnor" ("Мъже, които мразят жени"), издадена посмъртно през 2005 г. като първа от трилогията му "Милениум". Две години преди Финчър, датският режисьор Нилс Оплев направи своята забележителна драма по същото произведение, която бе показана в България на Киномания 2010 под заглавието "Милениум 1: Момичето с татуирания дракон".

Ако в европейската продукция ярко изгряха звездите на шведския тандем Нуми Рапас - Микаел Никвист, то в по-късната американска версия тандемът бе между Руни Мара и Даниел Крейг.

Сега от "Sony Pictures" са решили да направят продължение на задокеанския вариант, което ще се нарича "Момичето в мрежата на паяка" (“The Girl in the Spider’s Web”). То вече дори има определена премиерна дата - 5 октомври 2018 г.

Режисурата е поверена на 39-годишния уругвайски филммейкър Феде Алварес, който от години работи с американски студиа и миналата година направи хоръра "Не дишай" за Screen Gems, разпространяван международно от Сони.

Новият филм ще стъпи на 4-ата книга от "Милениум", издадена през 2015 г. под името "Det som inte dödar oss" ("Това, което не ни убива"). Тя е първата от поредицата, която не е на нейния създател, а е на друг шведски журналист и писател - Давид Лагеркранц, нает от брата и бащата на покойния Стиг Ларшон въпреки съпротивата на дългогодишната му партньорка Ева Габриелшон.

Недовършеният четвърти роман на Ларшон не е бил взет предвид от Лагеркранц, тъй като той не разбира и критикува оригиналния автор - "Жените идват при главния герой, падат и искат да спят с него, без дори да му се налага да ги очарова. Това не го разбрах и го смекчих".

Сценарната разработка на екранизацията е осъществена от двама английски специалисти - от номинирания за "Оскар" Стивън Найт ("Мръсни хубави неща") и от Джей Басу, както и от самия режисьор. Сред множеството продуценти са Скот Рудин и Ейми Паскал, а сред изпълнителните продуценти е и Дейвид Финчър.

По този начин, четвъртият "Милениум" ще се превърне в първия, екранизиран първо на английски език - оригиналната трилогия излезе първо на шведски език.

Съобщението бе направено днес по време на Лондонския панаир на книгата, когато на специално събитие бе отбелязано излизането и на 5-ата книга от поредицата (написана също от Лагеркранц). Една от компаниите на Sony - "Columbia Pictures" - е закупила правата за екранизация върху всички бъдещи книги от поредицата "Милениум". Санфорд Панич, президент на "Columbia Pictures", заяви: "Лисбет Саландер е навярно една от най-великите женски литературни образи на всички времена. За нас, Феде Алварес е перфектният избор на режисьор заради уникалния му поглед към света. Неговият талант и умението му да изгражда психологическа интензивност ще върнат "с гръм и трясък" Лисбет Саландер в популярната кинокултура".

Алварес ще разчита на напълно нов актьорски състав, като засега е известно само едно име - на родения в Ямайка модел Кевин Навейн.
Copyright © 2024 Dir.bg.