За първи път - филми за хора със зрителни увреждания на СФФ

18.03.2016 г.
За първи път - филми за хора със зрителни увреждания на СФФВ рамките на фестивалната програма на 21 София Филм Фест, тази година за първи път ще бъдат показани два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си.

Две от прожекциите са специално адаптирани за безпрепятствено възприемане и от незрящи хора.

Инициативата се провежда за първи път в България. Благородната идея и цел на организаторите е всички хора да имат равен достъп до фестивалните прожекции.

Първият документален филм носи заглавие „Дневници за слепотата” и е създаден през 2016 година. Режисьори и сценаристи на филма са британците Питър Мидълтън и Джеймс Спини.
Сюжетът филма разказва за теолога Джон Хъл, който започва да ослепява и решава да изследва слепотата, за да я разбере и победи. През 1983 година той започва да си води дневник. След три години вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата. Дневникът, който е публикуван през 1990 година, е получил признание сред медицинските среди и ще бъде използван при рехабилитацията на хора със зрителни увреждания.

трейлър

Един от участниците в представянето на филма и на дискусията след него, Панчо Карамански - музикален продуцент, споделя: „Вълнувам се от възможността за първи път да отида на кино и да получа 100% от информацията. Много съм благодарен на организаторите на филмовия фестивал и за възможността да работя в информационния център към него, тъй като така развивам комуникационните си умения, които са ключови за успех.”

Вторият филм е на режисьора Борислав Колев – „Окото на минотавъра”. Той разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в Столичното училище за деца с нарушено зрение и като всички млади хора има красиви човешки мечти: да се реализира професионално, да създаде семейство, да има деца.
Денис, който е незрящ, има още една мечта, която за повечето хора звучи нереалистично – да стане скулптор. Дали това ще се случи?

трейлър

След прожекцията на „Окото на минотавъра” ще има среща с режисьора на филма Борислав Колев, сценаристката Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, Денис (главния герой на филма), директора и зам.-директора на училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”.

Прожекциите на двата филма -специално адаптирани за възприемане от незрящи - са в Дома на киното, както следва:
– „Дневници за слепотата” на 21 март (вторник) от 16:00 часа;
– „Окото на минотавъра” на 28 март (вторник) от 17:00 часа.

Вход свободен за хора с нарушено зрение, а техните придружители могат да закупят билет на цена от 5 лв.
За останалите зрители важат стандартните цени на СФФ – 8/6 лв.
Copyright © 2018 Dir.bg.