("Tschick"), сега Фати..."/> Кино

Кан: посредствен филм на Фатих Акин, Даян Кругър впечатлява

27.05.2017 г.
Кан: посредствен филм на Фатих Акин, Даян Кругър впечатляваСлед провала на миналогодишната си семейна комедия "Сбогом, Берлин" ("Tschick"), сега Фатих Акин бе селекциониран за Кан с драмата за отмъщение "Aus dem Nichts" (в свободен превод - "От нищото", "Непредизвикано" или "Изневиделица", в официален превод - "Без милост"). Вчера бе и нейната прожекция в основния конкурс на фестивала.

Окачествен от някои като посредствен, филмът е трилър, създаден по повод ксенофобските убийства сред малцинствата от неонацистка групировка в Германия в периода 2000 - 2007 г. В него става въпрос за германка - Катя (Даян Кругър), чийто съпруг-турчин Нури (Нуман Акар) е убит заедно със сина им при взривяване на бомба от терористи. Когато правосъдието не успява да надделее над самодоволните неразкайващи се престъпници, жената довършва своята самурайска татуировка и взима нещата в свои ръце.

Макар че сюжетът разглежда актуалната и до днес тема за крайнодясното в Европа, той изглежда странен и остарял на фона на основата европейска тематика, свързана с ислямисткия тероризъм - пише "Гардиън".

Сюжетната линия за Нури е за "осъзнал се" дилър на наркотици, който вече съветва по правни въпроси турските и кюрдски общности в Германия. Откриващата сцена е за сватбата на Катя с Нури в затвора, записана от домашна видеокамера. В крайна сметка действието отива към нелогичен компромис - който би трябвало да отпадне от сценария още в първоначалната му преработка... Продукцията е на хамбургската "Bombero International", работеща за "Warner Bros." Германия, базирана също в Хамбург. Копродуценти са френските "Macassar Productions" и "Pathe", италианската "Dorje Film" и фирмата на Фатих Акин "Corazón International" (Хамбург).


При тази ситуация Даян Кругър (известна като Диане Крюгер / Хайдкрюгер в родината си) спасява филма. Тя играе за първи път на родния си немски език и представя един емоционален, пиещ, дрогиращ се, татуиран, смел и непрощаващ сървайвър.

На пресконференцията за филма Даян Кругър каза:
"Този филм едва не ме уби. Имаше много трудни за снимане сцени - сцени на траур, на крайно страдание. Беше непоносимо, преживях нещо ужасно. Оттогава не съм работила! Това вероятно е най-емоционалният, най-трудният и физически изтощителен филм, в който съм се снимала."

Като син на турски имигранти, роденият в Хамбург Фатих Акин каза, че е заснел филма в отговор на нарастващото насилие на десните в Германия. "Тези хора можеха да ме убият, можеше и аз да съм сред техните цели" - каза той за неонацистите, убили преди 10-15 години няколко души заради цвета на кожата им.

"Aus dem Nichts" е първият немскоезичен филм, в който Кругър се снима. Премиерата му по кината в Германия е на 23 ноември т.г.

С ролята си Даян Кругър се нареди сред кандидатките за наградата "най-добра актриса" в Кан, редом с рускините Василина Маковцева ("A Gentle Creature" / "Кроткая" на Сергей Лозница) и Мариана Спивак ("Loveless" / "Нелюбовь" на Андрей Звягинцев), както и австрало-американката Никол Кидман ("Измамените" на София Копола).

Даян Кругър в сцена от филма:


Даян Кругър в Кан - 23 май 2017 г.:


Кругър и Акин позират за фотографите в Кан, 26 май 2017 г.:


Пресконференция: Даян Кругър - Фатих Акин, 26 май 2017 г.:


Пресконференция: Даян Кругър - Фатих Акин, 26 май 2017 г.:


Режисьорът на "Aus dem Nichts" пристига с част от актьорите си на прожекцията - Кан, 26 май:
Copyright © 2024 Dir.bg.