Процесът срещу Бил Козби се провали

18.06.2017 г.
Процесът срещу Бил Козби се провалиВчера американският комик Бил Козби излезе от съда като свободен човек. Това стана не поради сваляне на обвиненията в сексуално насилие, а защото съдът в Нористаун, Пенсилвания не успя да достигне до единодушно решение по делото срещу него - не успя да го обяви нито за виновен, нито за невиновен. След продължило близо 53 часа заседание, съдията по делото Стивън О'Нийл декларира, че съдебният състав от 7 мъже и 5 жени са достигнали до задънена улица след двуседмичната юридическа битка, наблюдавана с повишен интерес от обществеността.

Съдията се обърна към заседателите, чиито имена със съдебно разпореждане са забранени за съобщаване и задали 12 въпроса към съда по време на дебатите, с думите: "Нека у вас няма усещане, че сте подвели съдебната ни система". На обвинения той каза: "Това не е нито загуба, нито победа".

Над 50 жени съобщиха в медиите за сексуални посегателства към тях от страна на Козби, но само една - канадката Андреа Констанд, работеща като терапевт-масажист в Торонто и чийто брат е полицай - заведе жалба в прокуратурата през декември 2015 г. само дни, преди да изтече 12-годишната давност. Тя е по-млада от звездата с 30 години и официално се оплака, че през януари 2004 г. той я е упоил и изнасилил у дома си в предградие на Пенсилвания. Тогава Констанд е работила като оперативен директор на баскетболния отбор на университета Temple. Според жалбата, Козби й е дал сини хапчета след вечеря у тях под предлог за снемане на стреса, след което тя е изпаднала в безпомощно състояние, през което време е блудствал с нея. По онова време Козби е спонсор и член на управителното тяло на университета, а Констанд го е смятала за приятел и ментор, който ще й помогне да влезе в бизнеса със спортни предавания, освен това се е страхувала да не бъде уволнена от влиятелния Козби. Според защитата, случилото се е било по взаимно съгласие и позицията й е "невинен по всички обвинения". Освен това, защитата доказа, че Констанд е лесбийка, но не е казала това на обвинения.

През май 2016 г. областният съдия Елизабет Макхю реши, че има достатъчно доказателства за завеждане на дело, свед като десетки други жени излязоха с подобни обвинения и след като в медиите изтече засекретено гражданско дело от 2006 г., заведено от Констанд. Бил Козби бе застрашен от присъда между 10 години и доживотен затвор по 3 обвинения в изнасилване с утежняващи вината обстоятелства.

До делото бе допусната само една свидетелка - Кели Джонсън, чрез която обвинението целеше да докаже, че Козби има системно поведение на насилник. На 7 юни 2017 г. официално в съда свидетелства и самата Констанд.

Andrea Constand


След като процесът бе обявен вчера за невалиден, прокуратурата заяви, че ще се подготви за ново дело. Жените-обвинителки се обединиха в кауза за промяна на обществените нагласи, превръщащи жените - жертви на насилие във виновни. Адвокатката Глория Олред, представляваща интересите на повечето от тях, заяви пред съдебната зала в Нористаун, цитирана от CNN, че се надява следващият процес да достигне до различно решение, като допусне повече свидетелки. "Не подценяваме сляпата сила на известността, но правосъдието ще бъде въздадено", смята тя.

Съпругата на Козби, който след месец ще навърши 80 години - Камил Козби - разпространи войнствено изявление срещу съдията, обвинението и медиите, в което похвали "упоритата работа на заседателите по анализ на доказателствата".

Camille Cosby със съпруга си Бил пред сградата на съда


Свидетелката Андреа Констанд излиза от съдебната зала
Copyright © 2024 Dir.bg.