Даниел Дей-Луис се отказва от актьорството

20.06.2017 г.
Даниел Дей-Луис се отказва от актьорствотоВ специален материал "Ватериал" съобщи днес, че трикратният носител на Оскар за главна мъжка роля и два пъти номиниран за наградата - Даниел Дей-Луис, излиза "в пенсия" от актьорското изкуство. 60-годишната звезда, считан за един от най-видните представители на своето поколение, не е дал причина за оттеглянето си.

Неговата говорителка Лесли Дарт разпространи изявление, в което се казва: "Даниел Дей-Луис повече няма да работи като актьор. Той е изключително благодарен на всички свои сътрудници и зрители през многото години. Решението му е лично и нито той, нито неговите представители ще коментират това".

Актьорът с 37-годишна кариера е изиграл президенти, писатели и бандити. Все още един негов филм - последният му - предстои да излезе на 25 декември т.г. Това е драмата "Phantom Thread", поставена в света на висшата мода, режисира Пол Томас Андерсън - който поведе Дей-Луис за "Оскар" и в "Ще се лее кръв" (2007). Въпреки днешното си решение, актьорът -според запознати - възнамерява да съдейства на промоцирането на лентата.

Даниел Дей-Луис е единственият в историята, получавал 3 Оскара за мъжка роля. Те са за "Линкълн" (2012) на Спилбърг, за споменатия "Ще се лее кръв" и за "Моят ляв крак" (1989). Номинациите са за "Бандите на Ню Йорк" (2002) и за "В името на Отца" (1993). Дей-Луис е известен с бързото влизане в образа, гъвкавостта на изразните средства - и с екстремната продължителност на своите изпълнения, като остава в образа извън екрана. Той играе и в мюзикъли, приключенски екшъни ("Последният мохикан") и исторически драми ("Невинни години" на Скорсезе). Научава чешки език, за да играе в "Непоносимата лекота на битието". Дълго слуша Еминем, за да изрази гняв в "Бандите на Ню Йорк". Живее в инвалидна количка, за да се превъплъти в героя си Браун от "Моят ляв крак".

Въпреки че непрекъснато е търсен за роли, Дей-Луис е силно избирателен и понякога са минавали години между два негови проекта. На границата на новия век той също бе пред отказване и искаше да работи като обущар, преди Скорсезе да го убеди за "Бандите".

Дей-Луис има три деца, женен е за режисьорката и сценарист Ребека Милър, живее в Ирландия.
Copyright © 2024 Dir.bg.