Режисьорите на "Хан Соло" уволнени, конфликт с Катлийн Кенеди

21.06.2017 г.
Режисьорите на Спин-офът за Хан Соло от "Междузвездни войни", който още няма уточнено заглавие, изгуби вчера режисьорите си насред снимките. Президентката на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди разпространи изявление, в което казва: "Фил Лорд и Кристофър Милър са талантливи режисьори, които събраха невероятен състав и екип, но стана ясно, че с тях имаме различни творчески виждания по филма и решихме да се разделим. Скоро ще обявим нов режисьор".

Всъщност самата репутация на творческия тандем Лорд - Милър му осигури място в най-желания проект в Холивуд - шанса да снимат за "Междузвездни войни". Репутацията се корени в умението им да пишат едновременно хапливи и омайващи филми като "Внедрени в час" и "LEGO: Филмът". Идеята на привличането им бе да вдъхнат на “Star Wars”-вселената усещане за ирония и хумор.

Втрещяващото известие за уволнението им идва след месеци на конфликт както с продуцентката, така и с други от екипа на "Лукасфилм", както и разправии с косценариста и изпълнителен продуцент Лорънс Каздън.

Тандемът Милър - Лорд в интервю ден преди уволнението им:


Милър и Лорд са били неприятно изненадани, че не са им предоставили свободата да снимат по начин, по който са свикнали и са въстанали срещу стрикния контрол от страна на Кенеди върху снимачната площадка. Между тях и известната продуцентка никога не е възникнала необходимата за продукцията "химия", твърдят запознати. "Това бе един сблъсък на култури от ден първи. Тя не харесваше дори начина, по който са обули чорапите си" - твърди източник на списанието. Когато са били наети, Кенеди не е одобрявала стила на снимане и начина на работа с актьорите и екипа.

Сблъсъкът им с Каздън, който е интегрална креативна част от няколко филма от порледицата - начиная с "Империята отвръща на удара" от 1980 година - също се корени в това, че той не харесва техните режисьорски решения. "Кати, нейният екип и Лари Каздън знаят добре как се прави сирене и искат да го направят по съответния начин. Снимачната площадка се поляризира..."

В насрещно изявление Лорд и Милър твърдят, че тяхната "визия и процедури не са намерили разбиране от страна на техните партньори по проекта. Обикновено не сме фенове на фразата "творчески различия", но този път клишето е самата истина. Оставаме наистина горди от удивителния ни състав и екип, те са от световна класа!"

Според непотвърдени източници, студиото преговаря с Рон Хауърд, който да поеме режисурата на филма.

Засега остава неясно как Фил Лорд и Кристофър Милър ще бъдат кредитирани във филма за досегашната си работа от юли 2015 г. досега. Принудителното им напускане насред снимачния процес е нещо необичайно за Холивуд; двамата не напускат по собствено желание и имат договор. До края на снимките, които текат в Лондон от февруари т.г., остават само няколко седмици, а допълнителни презаснемания са планирани за по-късно през лятото. Тони Гилрой ("Майкъл Клейтън") е ръководил някои от досегашните ре-снимки, но според неговия говорител той няма да поеме режисурата на Хан Соло.

Някои от творческите идеи на Кенеди тя сподели по-рано в интервю - търсена е атмосферата на "банков обир" или "на уестърн". Според някои източници, Кенеди търси млади инди-режисьори като Гарет Едуардс (който направи "Rogue One: История от Междузвездни войни" - бел.ред.) или Райън Джонсън (който прави "Междузвездни войни: Последните джедаи"). Така тя ще контролира нещата и няма да им предостави свобода да взимат собствени творчески решения.

Самостоятелният антологичен филм за 20-годишния Хан Соло ще се фокусира върху ранните години на пилота на "Millennium Falcon", който заедно с Чубака бе контрабандист по време на галактическата гражданска война. В главната роля е Олдън Еренрайк, през ноември миналата година към състава се присъедини и Емилия Кларк, а в първите дни на 2017 г. - и Уди Харелсън. За Танди Нютън се заговори през февруари. Премиерната дата е фиксирана (засега) на 25 май 2018 г., след като веднъж бе преместена за 3 декември.
Copyright © 2024 Dir.bg.