Бесон разчита на поне $460 млн от "Валериан"

30.06.2017 г.
Бесон разчита на поне $460 млн от Френската компания EuropaCorp е в стрес, откакто премина от екшъни към драматични проекти, смятат американските медии. Студиото на Люк Бесон е на загуба от $136 милиона само за последната финансова година, което е повече от загубите й за последните няколко години. Размерът на приходите е $172 млн (прираст от 3%). Нарастването се дължи на продажбите на права за филми в чужбина, телевизионни права и на онлайн стрийминг. Приходите от киноразпространение идват основно от Франция и САЩ, като от тези два пазара EuropaCorp е събрала за година $15.6 млн или с 40% повече от предишната година.

Загубата се дължи основно на няколко заглавия, чийто бокс офис в САЩ не достигна очакванията - сред тях са "Девет живота" (с Кевин Спейси, Дженифър Гарнър, Кристофър Уокън), "Shut In" (с Наоми Уотс; българският разпространител се отказа да го пуска у нас), "Miss Sloane" (с Джесика Частейн) и "Кръгът" (с Том Ханкс и Ема Уотсън).

Част от загубите вече са покрити, след като през есента на 2016 г. китайската компания "Fundamental Films" закупи 28% дял във френската срещу $68 млн и стана втори по размер акционер. Студиото спечели и $22.7 млн от продажба на киносалони и $16.3 млн от музикалния си каталог.

Колко бързо студиото ще се върне към по-висока доходност зависи от това, как ще стартира след три седмици най-скъпият му проект за цялата му история - филмът "Валериан и градът на хилядите планети", за производството на който са похарчени $180 милиона. Преди месец Бесон заяви за Deadline, че за да излязат на нулата, лентата трябва да продаде билети поне за $460 млн и повече. Все пак поне бюджетът за филма вече е на 90% покрит от предварителните продажби на права за различни територии, както и от дялови инвестиции.

За да не се повтори ситуацията с рекордните загуби, Люк Бесон сключи споразумение с американския дистрибутор "STX Entertainment", който поема разпространението в САЩ на бъдещите му продуцентски проекти. Досега с това се занимаваше дъщерната му компания "Red" наравно с проблемната "Relativity Media".

Освен това, EuropaCorp променя стратегията си за съдържанието, като ще се съсредоточи върху жанровете, носили й успех в миналото - тоест екшъни и научна фантастика. Освен това, студиото ще увеличи дела на френскоезичните си проекти. Напоследък те намаляха за сметка на англоезичните, макар някои да имаха голям успех (като "Люси" със Скарлет Йохансон). В момента EuropaCorp разработва петата част на франчайза "Такси" (1998) и още 4 филма на френски език - в това число "Eva" с Изабел Юпер.

EuropaCorp обръща внимание и на телевизията, като заедно с NBC работи по втория сезон на сериала "Твърде лично", направен по едноименната и комерсиално успешна кинотрилогия с Лиъм Нийсън. Първият сезон мина с успех в САЩ през февруари - май т.г.
Copyright © 2024 Dir.bg.