Свалиха обвинения срещу Тери Гилиъм за "разрушаване" на манастир

04.07.2017 г.
Свалиха обвинения срещу Тери Гилиъм за Португалските контролни органи спряха излизането в ефир на журналистическо разследване, в което се говори за повреждането на исторически паметник по време на снимките на филма "Човекът, който уби Дон Кихот" ("The Man Who Killed Don Quixote"). Режисьорът Тери Гилиъм и екипът му са работили в манастира "Templar Castle / Convent of Christ", или Castelo de Tomar, разположен в град Томар в централната част на Португалия. Това е цитаделата на португалските тамплиери, построена през 12 век като замък на ордена - до 1314 г., а от 1357 г. превърната в манастир на Ордена на Христос (наследник на тамлиерския). През 1983 г. обектът става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Общественият канал RTP ("Радио и телевизия на Португалия") е възнамерявал да пусне в ефир предаване, в което е щяло да се говори за огромни разрушения, нанесени на манастира от продукцията. По този начин снимачната група би била обвинена в отсъствие на научен подход. Гилиъм преди предаването се е запознал с обвиненията и ги е нарекъл "идиотско бръщолевене".

Castelo dos Templários


Джонатан Прайс и Тери Гилиъм по време на снимките


Генералното управление по културното наследство на Португалия обаче решава да проведе собствено разследване и установява, че на манастира тук-таме са нанесени... драскотини.

Гилиъм завърши снимките на филма си точно преди един месец в Италия - на 4 юни 2017, след като работи по проекта над 17 години. През април 2016 г. той най-сетне получи финансиране - от португалски продуцент. През октомври същата година проектът бе отново замразен, тъй като парите свършиха, а и поради здравословни проблеми на актьора Джон Хърт (който и почина през януари т.г. - бел.ред.). Тогава от Disney решиха да разработи нов филм по романа на Сервантес.

В крайна сметка, зад филма на американския режисьор застана "Amazon", а Джонатан Прайс и Адам Драйвър са в главните роли.
Copyright © 2024 Dir.bg.