"Downsizing" предпочетен за откриващ филм във Венеция

15.07.2017 г.
Филмът на Алекзандър Пейн "Downsizing", който Парамаунт пуска на екран през декември, е откриващ филм на Венецианския кинофестивал тази година. Събитието по традиция започва на 30 август. Сатиричната драмедия, написана от Пейн и честия му сътрудник Джим Тейлър, описва мъж (Мат Деймън), който решава да се "смали" в търсене на по-добър живот. В каста са още Лора Дърн, Кристен Уиг, Кристоф Валц и Джейсън Съдекис. Уиг играе съпругата на главния герой, която не иска да експериментира със себе си и да се пресели с мъжа си на специалното място за смалени хора.

Успехът на Пейн е първи в Италия, като досега негови филми са селектирани за Кан, Телюрайд, Торонто и Сънданс. Това ще му позволи надежди и за сезона на големите награди през зимния киносезон.

За филма все още се знае много малко и едно от кратките му представяния бе по време на годишния форум "CineEurope" в Барселона през юни на международните киновериги. Тогава новият шеф на Парамаунт - Джим Джанопулос - си позволи да прожектира ексклузивни разширени кадри (20 минути) от фантастичната комедия в края на цялостната си презентация.

Пейн и Деймън по време на снимките:


Според наличната информация, Пейн работи по проекта над 5 години и с труд намира финансиране. Джанопулос взима филма под шапката на "Парамаунт" от "20th Century Fox", откъдето дойде през март. Въпреки затрудненията, Деймън не се отказва от ролята си и през цялото време подкрепя своя режисьор.

Алекзандър Пейн е носител на два Оскара за сценарий ("Потомците" и "Отбивки"), а за режисура има четири номинации (за същите два филма, както и за "Съперници" и "Небраска"). Последният му режисьорски проект - "Nebraska" от 2013 г., който не бе разпространен в България, получи 6 номинации за Оскар, в това число за най-добър филм. Приключенската драмедия все пак бе прожектирана на четвъртия Sofia Independent Film Festival на 28 и 30 октомври 2013 г. в Дом на киното и кино Одеон.
Copyright © 2024 Dir.bg.