"Златна роза" с две журита - петчленка и тричленка

14.09.2017 г.
5-членно жури с председател проф. Божидар Манов (на снимката) и 3-членно жури, ръководено от Мартина Вачкова, ще оценява филмите в конкурса


Жури за пълнометражни филми:
Начело на журито за пълнометражни филми застава проф. Божидар Манов - кинокритик и журналист.
Член на Европейската филмова академия. Многократно член и председател на международни журита на кинофестивалите в Берлин, Венеция, Кан, Солун, Истанбул, Пусан, Карлови Вари, Сан Себастиян, Валядолид, Палм Спрингс, Висбаден, Гьотеборг и др.

Дамата в журито ще бъде актрисата Яна Маринова.
Тя участва в главни роли в най-гледаните български телевизионни сериали, а в игралното кино се отличава с разнообразието на персонажите си в “Лабиринти на любовта”, Русия; “Живи легенди”, България и зрителския хит “11 А”.

Проф. Станимир Трифонов е режисьор и продуцент на над 70 документални, игрални и телевизионни филми и сериали.
Някои от тях са „До утре… Четири портрета и един спомен” (Специална награда на журито, Златен ритон, 1989 г.); „Елиас Канети. Отговор на едно писмо” (Сребърен ритон, 1993 г.); „Образ невъзможен” (Златна роза, 1996 г.); „Ако е рекъл Господ” (специална награда на журито, Златен ритон, 1999 г.); „Хайка за вълци” (Златна ракла и награда за музика, 2000 г.), „Изпепеляване” (Златна роза, награда за мъжка роля и др., 2004 г.); „На границата” (награди на Българската филмова академия за най-добър сериал, сценарий и костюми, 2015 г.).

Георги Тошев е журналист и продуцент.
Работил е във в. „24 часа“, „Континент“, „Дневник“ и др., списанията „Едно“, „Max“, „L'Europeo“ и др. Автор и водещ на телевизионните поредици „Другата България“ и „НепознатиТЕ“, продуцент на „Преди обед“ и „Като на кино“ (bTV), „Артефакти“, „1002 нощи“ (БНТ). Работил е за RFI, BBC, ARTE.

Людмил Станев е писател, сценарист и драматург.
Негови сценарии са реализирани в БНР и БНТ. Като автор работи в областта на късия разказ и абсурда. Има издадени седем книги, които се радват на постоянно преиздаване. Носител на литературните награди "Хр. Г. Данов", "Чудомир" и "Димитър Димов".

Жури за късометражни филми:
Тричленно жури, председателствано от актрисата Мартина Вачкова, ще оценява късометражните конкурсни филми на “Златна роза”.
Мартина Вачкова е добре известна на българската публика. Завършила е Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Работила е с едни от най-големите български режисьори в театъра, телевизията и киното, а филмовата си кариера започва още на 9 години.


В късометражното жури е поканена и една от водещите български филмови критички - Геновева Димитрова, редактор на в. “Култура”, автор на две книги и преподавател.

Третият член на журито е Димитър Коцев-Шошо - писател, преводач, продуцент, сценарист и режисьор.
Автор на пълнометражните филми “Лора от сутрин до вечер” и “Маймуна” (Награда на публиката, МФФ София 2016), както и на телевизионния сериал “Четвърта власт”.

* * * * * * *

Конкурсната програма на фестивала тази година включва 16 пълнометражни и 23 късометражни филма, които ще се борят за двете големи награди “Златна роза” и за още 8 отличия в отделните категории.

При определянето на най-добър пълнометражен филм, гласуват и акредитираните журналисти, като всяка медия има право да даде един вот.

Повече за юбилейния 35-и фестивал, който се открива на 30 септември във Варна.
Конкурсна програма
Програма "Открити хоризонти"
Copyright © 2018 Dir.bg.