Клеър Фой в "Момичето в паяжината” на Sony

16.09.2017 г.
Клеър Фой в 33-годишната английска актриса Клеър Фой е изборът на Sony Pictures за ролята на непокорната аутична хакерка Лисбет Саландер в планирания за октомври 2018 г. трилър "The Girl in the Spider's Web" ("Момичето в паяжината"). Това е един от главните персонажи в трилогията "Милениум" на шведския автор Стиг Ларшон.

Клеър Фой взе "Златен глобус" за изпълнението си в сериала "The Crown", а българските кинозрители са я виждали във филмите "Академия за вампири" (2014) и "Дамата, която живее в своя ван" (2015).

Криминалната драма ще бъде заснета в Стокхолм и Берлин от дългогодишния изпълнителен вицепрезидент на "Sony" Елизабет Кантилън и нейната продуцентска къща "Cantillon Company" заедно с другия водещ продуцент - Скот Рудин от "Scott Rudin Productions". Копродукцията е между САЩ, Швеция, Великобритания, Канада и Германия, като от шведска страна участва "Yellow Bird" (собственост на френската "Zodiak Media"). Във финансирането участват множество френски, германски и шведски компании и фондове, а от английска страна проектът се подкрепя от BBC Films. Режисурата е поверена на уругвайския филммейкър Федерико Алварес. Повече информация - в наш предишен материал по темата.

"Паяжината" ще стане продължение на англоезичната адаптация "Мъжете, които мразеха жените" (българското заглавие отрази заглавието на литературния източник, докато американското е "The Girl with the Dragon Tattoo" - бел.ред.) на Дейвид Финчър от 2011 г., но едновременно с това ще бъде и неин римейк. Финчър така и не се захвана да продължи филма си и миналата година от "Сони" се разбраха с Алварес.

В оригиналната шведска екранизация на книгата, прожектирана у нас под името "Милениум 1: Момичето с татуирания дракон", ролята на Саландер изигра шведската звезда Нуми Рапас - в партньорство с вече покойния Микаел Никвист (в образа на журналиста Микаел Бломквист), а в първия холивудски филм изпълнението бе на Руни Мара - и на Даниел Крейг.

За продължението-римейк Sony решиха да работят с други актьори, като първоначално за главната женска роля бяха спрягани имената на Никол Кидман, Натали Портман, Алисия Викандер и Скарлет Йохансон. Днес студиото съобщи, че окончателният избор е паднал върху Клеър Фой.

Снимките бяха планирани за този месец, но очевидно закъсняват и ще започнат през есента. Все още не е оповестено и името на оператора. Кастинг директор е 47-годишната Кармен Куба. За сюжета е известно, че млада хакерка (Саландер) заедно с журналист (Бломквист) ще са въвлечени в мрежа от шпиони, киберпрестъпници и корумпирани чиновници.
Copyright © 2024 Dir.bg.