The Weinstein Company уволни основателя си

09.10.2017 г.
The Weinstein Company уволни основателя сиСъветът на директорите на The Weinstein Company е взел в неделя решение да уволни Харви Уайнстийн - световноизвестния 65-годишен продуцент и сценарист, носител на "Оскар" за "Влюбеният Шекспир" и номиниран за "Бандите на Ню Йорк".

Решението следва поредица от обвинения в сексуален тормоз, повдигнати от различни жени през годините. През уикенда Уайнстийн сновеше между Ню Йорк и Лос Анджелес в яростна битка за своята работа и се стремеше да убеди лоялните му членове на борда в своята правота. Те обаче го помолиха да подаде оставка, което той отказа. Отказа и предложението да бъде освободен с компенсация. Накрая бордът просто го уволни. Остава да видим дали Уайнстийн ще заведе съдебно дело срещу борда си, но след обширната публикация в Ню Йорк Таймс от четвъртък (5 октомври), колегите му изглежда са действали в най-добър интерес на компанията, създадена от него и брат му през 2005 г.

Според публикацията във вестника, Харви Уайнстийн в продължение на няколко десетилетия е притеснявал колежки и сътруднички, както и актриси като Ашли Джъд. Той купувал мълчанието им с тлъсти чекове. След излизането на материала, още жени са предявили претенции.

Бордът на компанията остава в ръцете на Боб Уайнстийн като председател, досега съпредседател на брат си, а Дейвид Гласър по всяка вероятност ще бъде повишен от главен оперативен на главен изпълнителен директор.

Днес в свое изявление, публикувано от Huffington Post, Мерил Стрийп подчерта, че е "ужасена от позорните новини". Тя нарече героини "храбрите жени, издигнали глас и осветили посегателствата". Подобни критики отнесе Уайнстийн и от други холивудски имена като Ема Томпсън, Марк Ръфало, Сет Роугън, Бри Ларсън и много други.

Самият Уайнстийн, баща на 5 деца, е помолил за отпуска, наел е психотерапевт заради стреса и възнамерява да съди изданието. Според него става въпрос за безотговорно репортерство и че "това е вендета". Сегашната му съпруга, 41-годишната британска модна дизайнерка Джорджина Чапман, стои зад него "на 100 процента", по думите му. Две от децата му са от нея, двойката ще отбележи 10 години брак през декември. Бизнесът на Чапман може би ще пострада от събитията около мъжа й, тъй като през годините именно тя обличаше с марката си "Marchesa" за червения килим звезди като Кейт Бланшет, Дженифър Лопес, Хали Бери, Ема Уотсън, Рене Зелуегър, Блейк Лайвли и Кейт Хъдсън. Всички те работеха по проекти на Уайнстийн.
Copyright © 2024 Dir.bg.