Блейд Рънър“ на Киномания - финална режисьорска версия

10.10.2017 г.
„Блейд Рънър“ на Киномания - финална режисьорска версияЛегендарният научнофантастичен филм „Блейд Рънър“ на Ридли Скот от 1982 г. ще видят на ексклузивна прожекция зрителите на Киномания 2017 - във финалната му режисьорска версия. В момента по родните кина вече се върти дългоочакваното му продължение - „Блeйд Рънър 2049“.

В първите години от разпространението му, оригиналният филм е познат в България като „Ловец на хуманоиди“, но най-заклетите фенове ще имат уникалната възможност да си го припомнят през ноември като част от програмата на Киномания във финалната му версия, наречена „Blade Runner: The Final Cut”. Тя е от 2007 година, направена по повод 25-ата годишнина на филма и има продължителност 117 минути.

Това е най-пълната и окончателна версия на филма, с подобрена картина и звук, направена точно така, както режисьорът си я е представял, т.е. под пълния му художествен контрол, а не както се появява на екраните през далечната 1982 г.

* * * * * * *

Класиката на режисьора Ридли Скот е с участието на Харисън Форд като ловеца на андроиди Рик Декард, а в другите главни роли са Рутгер Хауер, Шон Янг, Дарил Хана и Едуард Джеймс Олмос.

Харисън Форд и Шон Янг:


Дарил Хана и Рутгер Хауер:


Шедьовърът е базиран на нашумелия роман на Филип Дик „Беглец по острието“ (издателство "Аргус" 1994 г., оригинално заглавие "Do Androids Dream of Electric Sheep?"). Великолепно заснет и с характерния за Скот усет към детайла, „Блейд Рънър“ е актуален и до днес. Овен че предизвиква визуална наслада за сетивата, филмът разглежда важни теми като неуловимата граница между научното достижение и чисто човешкия елемент в технически изрядното творение. Дали андроидите, по същество мислещи машини в човешка опаковка, са еволюирали морално и дали всъщност са много повече „хора“ от самите човеци, е един от многото интересни въпроси на филма. Въздействащата музика на Вангелис допринася за неповторимата атмосфера и издига „Блейд Рънър“ на още по-високо ниво, превръщайки го в задължителeн за всеки киноман.

Блейд Рънър“ е с множество наградии и номинации, като два пъти е предлаган за „Оскар“ в различни категории и има три награди „БАФТА“. Смятан е за основоположник на жанра "киберпънк".
Copyright © 2024 Dir.bg.