За ролите и наградите на Джак Лемън

За ролите и наградите на Джак ЛемънДжак Лемън е първият актьор, който едновременно печели два "Оскара" - за най-добър актьор /Save the Tiger/ и за поддържаща роля /Mister Roberts/, единственият носител на "Оскар" за роля, режисирал друг номиниран за тази награда актьор /Kotch/ и единственият актьор, който е носител на два приза за най-добър актьор /"Китайски синдром", Missing/ на Филмовия фестивал в Кан. Неотдавна изпълнението на Лемън в киноверсията на "Glengarry Glen Ross" е удостоено с награда за най-добър актьор на фестивала във Венеция и с наградата на Националната критика. В 1988г. той получава приза на Американския филмов институт за цялостно творчество.
Освен двата "Оскар"-а и двете награди от Кан, Лемън има три Британски, една Германска, две канадски и два италиански "Оскар"-а, плюс повече от дузина международни награди за актьорско майсторство. Осем пъти е бил номиниран за Академична награда. След като учи в Харвардския университет, където е председател на известния Хейсти Пудинг Клъб, Лемън тръгва за Ню Йорк в края на 40-те и влиза в шоу бизнеса като водещ в мюзик хола Оулд Ник. Започва да участва в радио сериали, а по-късно и в телевизията, където играе в около 500 предавания, повечето - на живо. Наред с ангажиментите в радиото и телевизията през лятото взема участие в гастроли из страната и дебютира на сцената на Бродуей през 1953г. с пиесата "Рум сървис".
Кариерата на Лемън в киното започва с няколко филма на Джуди Холидей - "It Should Happen to You" и "Phffft!". Леман получава "Оскар" още на четвъртия си филм за ролята на Енсайн Пълвър в "Мистер Робъртс"/1955г./ В класическия фарс на Били Уайлдър "Някои го предпочитат горещо" в главните роли участват Лемън и Тони Къртис и оттогава започва сътрудничеството му с този режисьор. Сред плодовете на съвместната им работа са филмите: "Апартаментът" /"Оскар" за най-добър филм, 1960г./, "Irma La Douce", "The Fortune Cookie" /в него Леман за пръв път играе с Уолтър Матау/, "Avanti!", "The Front Page" и "Buddy Buddy" /в последните два също партнира с Матау/. Лемън разкрива своя забележителен актьорски талант във филми като "Days of Wine and Roses", "Save the Tiger" /награден с "Оскар"/, "Китайски синдром", "Tribute", "Безследно изчезнал", "Mass Appeal", "That's Life", "Татко", "JF Кенеди" и "Glengarry Glen Ross", както и в телевизионните "The Entertainer", "Дългият път на деня към нощта" и "The Murder of Mary Phagan". Комичната дарба на Лемън е еталон за съвършенство във филмите: "How To Murder Your Wife", "The Great Race", "The Out-of-Towners", "The Prisoner of Second Avenue" и разбира се "Странната двойка", в който пак му партнира Матау. Следващата поява на Лемън отново ще бъде с Матау във филма "The Grass Harp".
В телевизията Лемън печели наградата "Еми" за 1972 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.