Disney преговаря за покупка на Fox

08.11.2017 г.
Disney преговаря за покупка на FoxВ понеделник, на 6 ноември се разпространиха слухове, че 21st Century Fox се опитва да продаде част от активите си на Disney - а именно своето киностудио 20th Century Fox. Идеята на сделката, която остана да витае в сферата на слуховете и не бе коментирана от нито една от двете страни, е била новосъздадената обща библиотека от заглавия и обединяването на финансов ресурс за нови продукции да конкурират онлайн платформи като Netflix и Amazon. Това се споменава в анализи, разпратени от банки като Citygroup и Credit Suisse до техни клиенти. Историята продължи на Уолстрийт, като фондовата борса реагира положително на идеята за консолидация на медийната индустрия срещу Нетфликс и акциите и на Fox, и на Disney скочиха съответно с 10 и 2 процента в понеделник и с още 3.5 и 2% на другия ден.

От страна на Фокс, тяхната идея била да се фокусират върху новините и спорта. Disney пък се мъчат да се справят с огромните инвестиции от порядъка на 10 милиарда долара годишно в ново съдържание от конкурента Нетфликс.

Предполагаемата оценка на сделката Fox-Disney е за 37 милиарда долара, които Дисни биха платили на Фокс. Сливането би донесло на Disney и каналите FX Networks и National Geographic, а освен това компанията (в чията собственост са още Marvel и Lucasfilm) би разширила своя каталог за възрастни и целия си аудиторен таргет.

Киноекспертите веднага започнаха със спекулации, че най-накрая Х-Мен ще се срещнат с Отмъстителите. Както е известно, навремето Marvel продаде правата за екранизация на редица свои комикси на студиата Fox и Sony. Ако Fox продаде студиото си, то Marvel автоматично ще възвърне правата си върху франчайза Х-Мен. Филми за супергерои с рейтинг R обаче ще спрат, като "Логан" и "Дедпул", тъй като Марвъл се позиционират като семейно кино - това е свързано и с кредото на Дисни като студио за семейно гледане.

Неотдавна имаше слухове и за директна покупка от Дисни на Нетфликс, но те не дадоха резултат.
Copyright © 2024 Dir.bg.