10-и фестивал на северноафриканско, близкоизточно и централноазиатско кино в София през януари 2018

25.12.2017 г.
10-и фестивал на северноафриканско, близкоизточно и централноазиатско кино в София през януари 2018В продължение на повече от две седмици, от 12 до 28 януари 2018 г., в 4 софийски киносалона ще се състои за десети път "Sofia MENAR Film Festival". Организиран от Здравко Григоров и Ангел Хаджийски с тяхното сдружение "Позор" ("Внимание!") със съдействието на 8 посолства и няколко културни института - Чешки център, Институт Сервантес, Фондация Девъм и клуб „Приятели на Индия”, фестивалът ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми от Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия.

Окриващ в Дома на киното е иранският филм „Кръговрат(„Immortality”, 2016 г.) на режисьора Мехди Фард Гадери - драма за 6 семейства, пътуващи във влак в различни купета в дъждовна нощ. Съдбите и животът им се преплитат...

Един от акцентите в програмата на фестивала е френският телевизионен документален филм "Terra" ("Земя", 2015 г.) на еколога и фотограф Ян Артюс-Бертран и журналиста Майкъл Питио - едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Разказ за живота на Земята.

На сайта на събитието е публикувана пълната програма. Закриващ е турският филм "Сватбен танц" ("Kasap havasi", 2015 г.), но прожекции ще има до 1 февруари включително. Цените на билетите са 8/6 лв, предлагат се и талони за 5 филма.
Copyright © 2024 Dir.bg.