В Саудитска Арабия прожектираха филм след 35 години забрана

16.01.2018 г.
В Саудитска Арабия прожектираха филм след 35 години забранаПродължилата 35 години забрана за прожектиране на кинофилми в Саудитска Арабия вчера се пропука, съобщава Reuters. В един от културните центрове на консервативната ислямска държава е изграден импровизиран киносалон, в който са монтирали проектор и машина за пуканки, а на зрителите са показани два пълнометражни анимационни филма за деца - "Емоджи: Филмът" и "Капитан Гащи".

32-годишният коронен принц Мохамед бин Салман, втори човек по ранг в арабската държава, е предприел реформи и е свалил някои ограничения с цел развитие на икономиката и намаляване на зависимостта от износа на нефт. В резултат на промените, в тази страна вече се появиха музикални концерти и изпълнения на комици, а отскоро на жените дори бе разрешено да управляват автомобили.

Мамдух Салим е човекът, който организира първите прожекции. Той е собственик на марката "Cinema 70" и разказва пред агенция Ройтерс, че "към момента просто нямаме подходяща инфраструктура за кинозали. Затова на първо време използваме алтернативни площадки". Решението е взето на 11 декември 2017 г., по неговите думи. Към 2030 година властите планират да открият около 300 кина с около 2 000 екрана.

Киноиндустрията - производството и публичният показ на филми - попадна под забрана в началото на 1980-те години на миналия век под натиска на ислямисти, борещи се срещу всякакви форми на културно-масови развлечения и особено срещу смесването между мъже и жени на обществени места.
Copyright © 2024 Dir.bg.