Втора порция презентатори на Оскар 2018, Кейси Афлек отстранен

03.03.2018 г.
Втора порция презентатори на Оскар 2018, Кейси Афлек отстраненСлед като на 16 февруари бе оповестена първата порция от 12 презентатори за общо 24-те категории на наградите Оскар, вчера американската академия съвместно с продуцентите на шоуто направиха последни уточнения в списъка.

Сегашният награден сезон стана популярен като "година на жената" - и ето, че организаторите нарушиха традицията и насред сезона, в последния момент определиха нови 4 имена на представящи наградите във водещите актьорски категории.

На мястото на Кейси Афлек, Оскарът за най-добра актриса в главна роля ще бъде оповестен от две актриси - Дженифър Лорънс и Джоди Фостър. Фаворит за статуетката е Франсис Макдорманд ("Три билборда извън града").
Афлек е носител на "Оскар", "Златен глобус", "БАФТА" и др. от миналата година за "Манчестър до морето" и още тогава в Туитър и различни медии бяха подновени истории за сексуален тормоз с две жени от 2010 година, които режисьорът (тогава на експерименталния си музикален филм "I'm Still Here"), както и звездата от филма Хоакин Финикс, категорично отричат.

Презентатори на наградата за най-добър актьор в главна роля ще бъдат в неделя Джейн Фонда и Хелън Мирън. За фаворит се счита Гари Олдман ("Най-мрачният час").

По традиция, победителите от миналата година презентират същите категории, но за противоположния джендър. Тази година Кейси Афлек сам се оттегли прлез януари като презентатор, за да не навреди на престижната церемония. "Варайъти" твърдят, че от Академията отказват коментар по случая.

Определянето именно на жени, общо 8 на брой, за презентатори на актьорските категории идва на фона на движенията "#MeToo" и "Time’s Up". Сред техните каузи са неправилното сексуално поведение, неравнопоставеността на джендърите и ролята на силата и властта ("power dynamics") в отношенията между тях.
Преди два дни стана известно, че церемонията ще отдели специално време на организацията "Time’s Up", която набира специален фонд за финансиране на адвокатска защита за обектите на сексуален тормоз, блудство или изнасилване на работното място. Към този момент събраните средства възлизат на 21 милиона долара от 20 000 дарители.

Сред останалите оскарови презентатори в неделя ще видим още супергеройските звезди Чадуик Боузман и Гал Гадот ("Черната пантера" и "Жената чудо"), комедианта Дейв Шапел, легендата от "Междузвездни войни" Марк Хамил, както и първата открито-трансджендър актриса Даниела Вега от Чили (“A Fantastic Woman”).

Ето и пълен списък на досега обявените от Академията вече 37 презентатори, които ще видим и на живо по тв канала bTV Cinema (между 3 и 8 ч. българско време сутринта в понеделник, 5 март). В рамките на няколкото часа на шоуто, чиято продължителност се очаква да бъде между три и пет часа, трябва да бъдат представени общо 122 номинации:

Mahershala Ali (Махършала Али)
Emily Blunt (Емили Блънт)
Chadwick Boseman (Чадуик Боузман)
Sandra Bullock (Сандра Бълок)
Dave Chappelle (Дейв Шапел)
Viola Davis (Вайола Дейвис)
Eugenio Derbez (Еухенио Дербес)
Laura Dern (Лора Дърн)
Ansel Elgort (Ансел Елгорт)
Jane Fonda (Джейн Фонда)
Jodie Foster (Джоди Фостър)
Gal Gadot (Гал Гадот)
Jennifer Garner (Дженифър Гарнър)
Greta Gerwig (Грета Гъруиг)
Eiza González (Еиса Гонсалес)
Tiffany Haddish (Тифани Хадиш)
Mark Hamill (Марк Хамил)
Armie Hammer (Арми Хамър)
Tom Holland (Том Холанд)
Oscar Isaac (Оскар Айзък)
Ashley Judd (Ашли Джъд)
Nicole Kidman (Никол Кидман)
Matthew McConaughey (Матю Макконъхи)
Lin-Manuel Miranda (Лин-Мануел Миранда)
Helen Mirren (Хелън Мирън)
Rita Moreno (Рита Морено)
Kumail Nanjiani (Кумал Нанджиани)
Lupita Nyong’o (Лупита Нионго)
Margot Robbie (Марго Роби)
Gina Rodriguez (Джина Родригес)
Eva Marie Saint (Ива Мари Сейнт)
Emma Stone (Ема Стоун)
Wes Studi (Уес Стъди)
Kelly Marie Tran (Кели Мари Тран)
Christopher Walken (Кристофър Уокън)
Daniela Vega (Даниела Вега)
Zendaya (Зендея Коулман)
Copyright © 2024 Dir.bg.