Тоска” със Соня Йончева на 23 март в Пловдив

11.03.2018 г.
“Тоска” със Соня Йончева на 23 март в ПловдивЗа втора поредна година програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” гостува в Пловдив по покана на пролетното издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”. Благодарение на вече традиционното партньорство, пловдивската публика отново ще гледа най-силната продукция в сезона - тази година това е “Тоска” със специалното участие на Соня Йончева в главната роля на фамозната Флория Тoска.

Продукцията е нова в репертоара на The Metropolitan Opera и за първи път бе поставена на основната й сцена в Манхатън в новогодишната нощ на 2017 г., получавайки най-висока оценка едновременно от публика и критика. Месец по-късно, през януари тази година, зрители в над 2000 киносалона в цял свят успяха да видят великолепния спектакъл с участието на големите звезди Соня Йончева, сръбския баритон Желко Лучич в ролята на злодея - Скарпия и италианския тенор Виторио Григоло като любимия на Тoска - Марио Каварадоси.

Любителите на оперното изкуство в Пловдив също ще го гледат съвсем скоро - на 23 март 2018 г. от 18:30 ч. в Cinema City Пловдив. Билетите вече са в продажба на сайта на киното.

* * * * * * *

В тазгодишния сезон на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, Соня Йончева поставя своеобразен рекорд в 12 годишната история на програмата с цели три главни роли в постановките „Тоска“, „Бохеми“ и „Луиза Милър“.
След Джилда, Мими, Дездемона и Виолета, Флория Тoска е поредното завоевание на Соня Йончева от сцената. За нея премиерата на “Тоска” в новогодишната нощ е дебют в тази роля. Нейни партньори са сред най-обичаните от публиката певци. Оркестърът се ръководи от френския диригент Еманюел Вийом, музикален директор на операта в Далас и главен диригент на Пражката филхармония.

Мелодрамата, която разказва за ревнивата примадона, нейния любим–художник и идеалист, и застаналия между тях садистичен полицейски началник, който предизвиква трагичните събития на финала, вълнува оперните меломани от 1900 година до днес. Музиката на Пучини е отличен пример за стила веризъм, с кратки арии и използване на parlato – думи, които се изговарят, вместо да се изпяват в моментите на напрежение.

Всяко от трите действия в операта се развива на място в Рим, което може да се посети и днес. „Всеки има огромни очаквания за това как ще изглежда сцената в първо действие – в базиликата Sant’Andrea della Valle, защото много от зрителите са били там и са я виждали“, споделя режисьорът Дейвид Маквикар и отбелязва, че от самото начало на „Тоска“ музиката на Пучини изисква и определена визуална грандиозност, която постановъчният екип на тази нова продукция се е постарал да постигне.

* * * * * * *

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма от сателитни излъчвания на живо, създадена през 2006 г. с цел съвременното оперно изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Проектът демонстрира неочаквани възможности за ново преживяване на сценичното изкуството чрез мултимедийното съчетание между опера и кино. Днес прожекциите на МЕТ се излъчват в над 2000 киносалона и 70 страни в цял свят.

Програмата се реализира в България за четвърта поредна година, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Виа Фест - МТФ Варненско лято”.
Copyright © 2024 Dir.bg.