5 любопитни факта за новия български филм "Случаят Кюри"

03.05.2018 г.
5 любопитни факта за новия български филм Четири специално обучени плъхчета-албиносчета се снимат в новата продукция

1. Един от главните персонажи във филма - мишката Мария Кюри - всъщност не е мишка, а бяло плъхче-албинос и по-конкретно порода "Спренг Доли". Бяло, с розовочервени очи. Има дълга и тясна глава, опашката по дължина е равна на дължината на тялото. Специално за снимките на филма са отгледани и дресирани общо 4 бр. плъхчета от зоолога Стоян Лазаров и неговия син Петко. Продукцията е разполагала с три основни и идентични опашати дубльори, за да могат да се сменят и да не се претоварват по време на снимки. Осигурено е и четвърто по-дребно плъхче, за по-близки кадри. Режисьорът и неговят екип са предпочели плъхчета пред мишки, защото са много интелигентни и социални. Те са били дресирани да отговарят на името Мария Кюри, както и да обхождат заучен маршрут на придвижване!

2. Саундтракът в „Случаят Кюри” обхваща почти изцяло филма или общо 95% от него. Музиката е дело на композитора Георги Стрезов, а екипът и музикантите, нужни за реализацията му, надхвърлят броя на снимачния екип. Зрителите ще се насладят на оригинални композиции, както и на класически фрагменти от „Лебедово езеро” на Чайковски в кулминационната сцена на филма.

3. Най-продължителния период от създаването на филма е бил кастингът за ролите на децата. Подбирането на правилните типажи за режисьора Андрей Хадживасилев е било изключително важно не само като индивидуално излъчване и артистичност, но и като обща симбиоза на героите.
След посещения в множество творчески школи и формации, изборът на момчетата от актьорска студия „Дефисто” и на момичетата от балетна школа „Алегрета” към НДД е категоричен. „Бях сигурен, че сме намерили най-подходящите деца и съм си свършил работата добре, оставаше само да заснемем филма”, споделя режисьорът.

4. В центъра на сюжета е главният герой на филма, 8-годишният Тони, който в момента извършва поредния си научен експеримент с мишката Мария Кюри. С нея той иска да се яви на „Националния фестивал на науката” и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса.
Сценарият е вдъхновен от реалния Софийски фестивал на науката, на който се провеждат различни научни опити и лекции с основен фокус към децата. Не случайно гала премиерата на "Случаят Кюри" ще се проведе именно там, на 12 май (събота) от 10:00 ч., в София Тех Парк, зала "Джон Атанасов".

5. Широкото разпространение на филма в България на голям екран стартира на 18 май 2018 г. По щастливо стечение на обстоятелствата, без това да е търсено от авторите, точно тази дата е оградена в календара на Тони за дългоочакваното от него събитие на „Научния фестивал на науката”.

Новият трейлър е достъпен от вчера (2:20 мин.).

В предаването „Като на кино“ по bTV Cinema тази събота, 5 май от 12:30 ч., гости на водещия Михаил Дюзев ще бъдат малките актьори Мартин Паунов и Зорница Иванова, които ще разкажат впечатленията си от снимките заедно с режисьора Андрей Хадживасилев.

Мартин, Андрей и Зорница:

Copyright © 2024 Dir.bg.