Дистрибуторска драма около "Слендърмен"

01.06.2018 г.
Дистрибуторска драма около Разпространението на предстоящия хорър "Слендърмен", планиран да излезе и в България в края на август, е блокирано - съобщава Варайъти. Тихомълком из Холивуд се търси нов дистрибутор, след като продуцентите влязоха в остър сблъсък със Sony Pictures около промоционалната стратегия на филма.

Sony го вижда като нискобюджетен старт в стила на Блъмхаус, а продуцентите имат повече доверие в потенциала на лентата и натискат за по-широко разпространение, в повече киносалони. Те настояват и за повече разходи по маркетинга - повече от тези, на които са склонни от "Сони".

В съответния договор е задействана клауза, според която продуцентите имат право да започнат търсене на по-изгодни оферти. Филмът вече е презентиран на студиа като Netflix и Amazon, но други компании, видели почти завършения филм, са изразили скептицизъм относно търговския му потенциал.

Изключителна рядкост е да се търси друг разпространител толкова близо до премиерната дата (24 август в САЩ). Сони вече пусна трейлър на филма, разпространен и у нас от "Александра Филмс" с български субтитри още на 4 януари т.г. Студиото изработи също така постер и промоционални визии. Който и сега да придобие правата, ще трябва да възстанови на "Сони" всички извършени разноски.

Стив Бърш от "Сони", който е шеф на подразделението им "Screen Gems", занимаващо се с филма, е голям фен на филма и много би искал да го разпространи. Неговите началници обаче са стреснати от последствията в социалните медии - главният герой представлява вирусогенно плашило, създадено през 2009 г. по време на онлайн състезание, като се предполага, че той е вдъхновил две 12-годишни момичета да намушкат с нож 19 пъти приятелката си и тяхна връстничка Пейтън Лутнър на 31 май 2014 г. Те са искали да докажат, че интернет-героят е истински и че се страхуват от него. Лутнър оживя, въпреки че е изоставена в гората, а нападателките са по институции.

Бащата на едно от момичетата критикува филма като "изключително безвкусен" и че "популяризира една трагедия". Някои от киносалоните в близост до случката в щата Уисконсин заявиха, че няма да прожектират филма. Стигна се и до онлайн петиция, подписана от 19 000 души, призоваваща студиата да го спрат.

В "Sony", с приближаването на премиерната дата, нарастват опасенията от нови протести - макар че сюжетът на "Слендърмен" е измислен и не прави пряка връзка с реалната трагедия отпреди четири години. Вероятно това е и причината за несъгласията около промоционалната стратегия.

Ако продуцентите не успеят да заменят "Сони", очаква се филмът да излезе на предвидената дата. Режисьор е израсналият в Париж и завършил с отличие колежа "Помона" в Лос Анджелис - Силван Уайт, известен от множество тв сериали, късометражни филми, музикални видеа и реклами. В пълнометражната му филмография е френско-белгийският трилър "Господи, помилуй" ("La marque des anges - Miserere", 2013) с Жерар Депардийо. В "Слендърмен" играят Джоуи Кинг, Джулия Голдани Телс, Аналийз Басо, Джаз Синклер, Хавиер Ботет и др.
Copyright © 2024 Dir.bg.