Юън Макгрегър в "Доктор Сън" на Кинг

14.06.2018 г.
Юън Макгрегър в Шотландецът Юън Макгрегър, живеещ в Лос Анджелис, ще изиграе главната роля на Дан Тoрънс в предстоящата адаптация от Warner Bros. на романа на Стивън Кинг от 2013 г. "Доктор Сън" („Doctor Sleep”). Той е продължение на неговата класика в жанра хорър – „Сиянието” (1977 г.), екранизирана през 1980 г. отново от Warner Bros. и издадена у нас на DVD през 2008 година.

По източници на "Варайъти" самият Кинг е дал благословията си за кастинга на Макгрегър.

Според рецензия на lira.bg, книгата в 544 страници запознава читателя с номадско племе на име „True Knot”, което скита из американските пътища. Те изглеждат безобидни – повечето са стари и сякаш са вързани за своите каравани. На алкохолизирания писател Дан Тoрънс обаче му предстои да разбере, че това са полу-безсмъртни същества, които измъчват надарени деца до смърт.

Дан (изигран от Джак Никълсън в "Сиянието") е измъчван от спомените за баща си и преживяното в хотел „Панорама”. Тoй успява да си намери работа в старчески дом, където успокоява хората в техните последни мигове. Така започват да го наричат "д-р Сън"... Дан се запознава с Абра Стоун, момиче с изключителна дарба, и поддържа с нея мистична психична връзка. Силите на племето нарастват, като "вдишват" енергията на другите, излъчвана от тях тогава, когато достигат до болезнена смърт. Тoрънс трябва да се изправи срещу злокобното племе, за да спаси душата на Абра и да успокои собствените си демони.

Режисурата на "Доктор Сън" е поверена на 40-годишния американец Майк Фланаган, известен с работата си за Netflix по "Играта на Джералд" на Кинг (роман от 1992 г.), излязъл в интернет през септември миналата година, както и с хорър трилърите "Окулус" (2013), "Absentia" (2011) и др. Фланаган пише и сценарната адаптация заедно с Акива Голдсман, а продуцент е Тревър Мейси от "Intrepid Pictures" заедно с Джон Бърг от "Vertigo Entertainment".

Warner Bros. от години работи по проекта, както и по филм-предистория на "Сиянието" под заглавие "The Overlook Hotel", но не успяваше да намери достатъчен бюджет за някоя от двете ленти. След успеха обаче на "То" (2017), вече всяко студио под слънцето с каквото и да било на Кинг бързо намери ресурси и тръгна да влиза в предпродукция.

Преди 38 години психотрилърът "Сиянието" на Стенли Кубрик, макар и рентабилен, не стана популярен сред кинозрителите, като продаде билети за $44 милиона при инвестирани $19 млн. Днес филмът все пак се счита за една от най-великите хорър класики и успя да изгради своя фенска база, готова за продължение.

"Doctor Sleep" е с планирана премиера на 24 януари 2020 г. в САЩ, а що се отнася до Макгрегър, скоро - на 3 август - ще го видим по българските екрани в "Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух" на Walt Disney.
Copyright © 2024 Dir.bg.