Почина операторът Роби Мюлер

05. 07. 2018 г.
Почина операторът Роби МюлерЛегендарният немски оператор Роби Мюлер, заснел култови филми на Вим Вендерс, Джим Джармъш и Ларс Фон Триер почина вчера след продължително заболяване в Амстердам. Той беше на 78 години.

Мюлер е известен като „Майсторът на светлината“ и предизвиква сравнения с друг известен немец – художника Йоханес Вермеер. Завършил Холандската филмова академия, прочутият оператор стартира кариерата си като сътрудник на Вендерс с филма „Лято в града“ през 1970 г. Впоследствие двамата правят заедно поредица шедьоври като „Алената буква“, „Алис в градовете“, „Американски приятел“, „До края на света“ и „Париж, щата Тексас“.

Джим Джармъш също е сред късметлиите, работили с Мюлер. Той бе сред първите, реагирали на новината за смъртта му, споделяйки, че е научил толкова неща за киното от него. Двамата работят заедно по филмите „Мистериозният влак“, „Дух куче: Пътят на самурая“, "Извън закона" и „Мъртвият“, за който Мюлер е отличен с няколко престижни награди.

Филмите на Фон Триер „Порейки вълните“ и „Танцьорка в мрака“ също са заснети от уважавания оператор. Той работи също с Питър Богданович и Барбет Шрьодер, а последният му филм е „24 Hour Party People“ (Великобритания, 2002 г.) на Майкъл Уинтърботъм.


Copyright © 2024 Dir.bg.