Пореден проект за световната война: Роланд Емерих с "Мидуей"

05.07.2018 г.
Пореден проект за световната война: Роланд Емерих с След като миналата година излязоха няколко заглавия, посветени на сюжет и личности от световна война - като "Чърчил", "Най-мрачният час", "Дюнкерк", "Жената на пазача на зоопарка", - модата продължи и тази година с новообявени проекти по темата. Сред тях можем да отбележим „Destroyer“ на Мел Гибсън (филм за морската битка при Окинава през април 1945 г.), "1917" на Сам Мендес (със сюжет за Първата световна война) и "Jojo Rabbit" ("Джоджо Заека") на Тайка Уайтити (майка на хитлеристки войник крие еврейско момиченце в собствената им къща).

На третата година след последния си филм - "Дeнят на независимостта: Нова заплаха" (2016 г.), германският режисьор, работещ в САЩ Роланд Емерих буквално стъписа филмовия свят с работоспособност, като обяви наведнъж 5 свои проекта. Това са Stargate, Moonfall, Денят на независимостта 3, средновековният екшън "Лорд на маите" (Maya Lord) и военната драма "Битката за Мидуей" ("Midway"), посветена на морската битка през юни 1942 г. край атола Мидуей в Тихия океан. И петте проекта на Емерих са продуцентски и режисьорски, като последните два вече са в активна предпродукционна фаза.

Във вторник стана известно, че към вече потвърдените имена от каста на "Мидуей" - Уди Харелсън и Манди Мур, се присъединява и британската звезда Люк Евънс. Той ще изиграе капитан III ранг Уейд Макклъски, повел въздушна атака и потопил два японски самолетоносача. Действието се развива само 6 месеца след японската атака срещу Пърл Харбър от 7 декември 1941 г., въвлякла Западното полукълбо във Втората световна война. Отбраняващият се американски флот има успех срещу японския, след като разузнаването успява да декодира неговите комуникации и посочва точно часа и мястото на японската атака. След поражението, имперската флота никога не успява да се възстанови и военните историци считат битката за преломна точка във войната.
Харелсън ще играе адмирал Честър Нимиц, командир на Тихоокеанския флот.

Емерих продуцира лентата през своята къща "Centropolis Entertainment" заедно с дългогодишния си делови приятел, австрийския композитор Харалд Клозер, както и с номинирания за "Оскар" Марк Гордън ("Спасяването на редник Райън"). Филмът е копродукция с Китай чрез "Bona Film Group" и хонконгската "Starlight Entertainment Group", които го финансират. Разпространието в САЩ е поверено на Lionsgate.

Сред последните киноизяви на Люк Евънс е миналогодишният "Красавицата и звяра", а в телевизия - излезлият тази година минисериал на TNT и Нетфликс "The Alienist", в който си партнира с Даниел Брюл, Дакота Фанинг и германската звезда от "Новият свят" К'орианка Килхер. В момента Евънс се снима в екшън комедията “Murder Mystery” за Netflix заедно с Адам Сандлър, Дженифър Анистън и Джема Артъртън.
Copyright © 2024 Dir.bg.