Съпругата на Полански отказа членство в американската академия

09.07.2018 г.
Съпругата на Полански отказа членство в американската академияИзвестната фпренска актриса Еманюел Сение, съпруга на Роман Полански, отказа предложението на Американската академия за кинематографични изкуства и науки, присъждаща наградите "Оскар", да стане неин член.

Сение счита предложението за оскърбително и мотивира решението си с действията на организацията, изключила Полански поради обвиненията от 1977 година срещу него в изнасилване. Актрисата е написала открито писмо до вестник "Le Journal du Dimanche", публикувано там вчера.

В началото на 2017 г. Ален Делон отхвърли поканата за председател на журито на "Сезар", след като феминистки организации внесоха подписка против Полански като председател, който впоследствие сам се отказа.

Еманюел Сение е с 33 години по-млада от съпруга си, двамата имат дъщеря и син, с които Полански разговаря у дома на полски език. Режисьорът има двойно гражданство - в Полша, където е израснал и във Франция, където е роден.

Звездата от "По действителен случай", два пъти номинирана за Сезар - за "Венера в кожи" и "Площад Вандом", - пише: "Явно в академията са решили, че съм напълно безхарактерна и ще се хвана за всяка възможност да придвижа кариерата си. Като че за секунда мога да забравя, че вече 29 години съм омъжена за един от най-великите режисьори в света".

"Аз го обичам, той е мой мъж и баща на децата ми", продължава Сение. - "Изритаха го като куче. И тези анонимни академици са помислили, че ще търся слава зад гърба му? Потресаващо лицемерие! Това предложение е оскърбително за мен. Нямам намерение да мълча повече. Обиждат мен, прикривайки се зад желание да защитават жените!"

Сение заявява, че самата тя е феминистка и подкрепя мъжа си, подарил на света множество незабравими женски персонажи. Тя счита, че киноакадемията е изключила Полански, за да угоди на актуалните течения.

Членството на Полански бе прекратено преди месец, през май. Заедно с него бяха изключени още Харви Уайнстийн и Бил Козби, които също са обвинени в сексуални престъпления. На 26 юни стана известно, че киноакадемията е поканила в редиците си рекорден брой нови участници, като е изпратила 928 покани.

Съдилищата в Швейцария и Полша отказват искането от страна на САЩ да екстрадират Полански.
Copyright © 2024 Dir.bg.