Тръгнаха дългоотлаганите снимки на игралния "Мулан"

14.08.2018 г.
Тръгнаха дългоотлаганите снимки на игралния След като години наред Disney не успяваше да стартира проекта си за игрална версия на анимацията "Мулан" (1998), днес студиото изненадващо съобщи, че все пак снимките са започнали.

През октомври 2016 г. дори бе обявена премиерна дата за 02.11.2018 г., а през август 2017 г. компанията съобщи за начало на снимките през януари 2018 г. Премиерната дата бе изместена за 20.12.2019. Този път нещата изглеждат с една идея по-достоверни, като новата премиерна дата ще бъде някъде през 2020 година (най-вероятно около 27 март в САЩ и България). Технически филмът ще бъде триизмерен, а бюджетът му е огромен - спряга се сумата от 290 милиона долара.

Легендата за момичето-воин, което самоотвержено влиза в битка със завоевателите на Китай, защитавайки честта на семейството и народа си, обещава да ни поднесе разтърсващо приключение. Снимките, според сведенията, вече са започнали на локации в Нова Зеландия и Китай.

Оператор е австралийката Манди Уокър ("Австралия"), носителка на множество награди и номинации в родината си и по света. Сценографията се ръководи от Иън Грейси, за декорите отговаря Ан Кулджиън, за костюмите - Бина Дайглър, а за грима и перуките - Орландо Баси.

Кастингът за актриса, която да влезе в кожата на Мулан - с автентичен образ от анимираната версия отпреди 20 години - е проведен по целия свят и е продължил повече от година. За ролята на смелата героиня е предпочетена 31-годишната китайска актриса, модел и музикант Лиу Ифей (Yifei Liu), приета да следва в Пекинската филмова академия още на 15 г. Сред отличията й е номинация за най-добра актриса заради нейното изпълнение в романтичното китайско фентъзи "Once Upon a Time" ("Имало едно време") от кинофестивала в Макао миналата година.

Кастинг директор е носителката на множество награди и номинации американка Дебра Зейн.

Към Ифей, във филма ще се присъедини още популярният и на изток (особено в Хонконг), и на запад китайски актьор и каскадьор Дони Йен, американецът от китайски произход Джейсън Скот Лий, живеещият в Нова Зеландия експерт по бойни изкуства Йосон Ан, американецът от индийски произход Уткарш Амбудкар, Рон Юан, Ци Ма, Розалинд Чао и други. Говори се и за участието на Джет Ли.

Режисьор на "Мулан" е новозеландката Ники Каро, която помним от  семейната драма "Момичето, което яздеше китове" (2002), а сценарият е дело на Рик Джафа и Аманда Силвър ("Джурасик свят", разработка на адаптирания сюжет на "В сърцето на морето"), както и на Елизабет Мартин и Лорън Хайнек.

Сред продуцентите на филма са Джейсън Рийд, Бари Озборн ("Властелинът на пръстените: Завръщането на краля") и Джейк Уайнър, а изпълнителен продуцент е Тим Кодингтън. Филмът е 9-ата поредна игрална екранизация на пълнометражна анимация на Дисни. Макар оригиналът да е мюзикъл, песни няма да има - подобно на "Господарка на злото", "Пепеляшка" и "Книга за джунглата", в която имаше само кратко запяване на три от песните.
Copyright © 2024 Dir.bg.