Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” за 5 път у нас

13.09.2018 г.
Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” за 5 път у насПрограмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, сезон 2018/2019 отново представя 10 сателитни излъчвания в HD-формат на най-добрите заглавия на един от най-престижните оперни театри в света. Пет от тях ще имат и повторения след живото им излъчване.

Този сезон стартира с излъчването на „Аида“ на 6 октомври в Синема сити – Мол София, когато Анна Нетребко отново ще изгрее на сцената на Метрополитън опера, но за първи в главната роля, в която дебютира триумфално на Залцбургския фестивал през 2017 г.

За първи път гледаме Нетребко и в ролята на Адриана Лекуврьор в съвсем новата постановка на едноименната опера от провокативния оперен режисьор сър Дейвид МакВикар, копродукция с големите оперни театри във Виена, Лондон, Барселона, Сан Франсиско и Париж. И в двете постановки Нетребко си партнира с грузинката Анита Рачвелишвили, и в двете в роли на съперници за сърцата на главните герои – в „Аида“ за великия воин Радамес, изпят от Александър Антоненко, а в „Адриана Лекуврьор“ за Маурицио, представен от тенора Пьотр Бечала.

Сред най-любопитните заглавия в сезона е вдъхновената от киното на Алфред Хичкок - „Мaрни“ на младия композитор Нико Мюли. Съвременната опера „Мaрни“ е втора за Мюли, когото познаваме от работата му със световни музикални знаменитости като Бьорк и Филип Глас, както и от музиката му за театрални постановки и филми, сред които „Четецът“ (2008) и телевизионният минисериал Имението "Хауърдс енд" (2017).
Заплетеният сюжет, създаден от писателя Уинстън Греъм, пленява Алфред Хичкок, който през 1964 г. го превръща във филма "Марни" с участието на Типи Хедрен и Шон Конъри.
Главната роля в операта е поверена на очарователната млада звезда, мецосопрана Изабел Ленард.

Сезон 2018/2019 ще представи още две нови продукции на опери от класическия репертоар: „Самсон и Далила“ от Сен-Санс и „Травиата“ от Верди, в които вземат участие едни от най-големите звезди на световната оперна сцена.

"Самсон и Далила" с латвийския мецосопран Елина Гаранча и френския тенор Роберто Аланя:


Към Анна Нетребко в сезона ще се присъединят Йонас Кауфман,  Хуан Диего Флорес, Диана Дамрау, Роберто Аланя, Елина Гаранча и още много други.

Включени и са възстановки с нови изпълнители на прочути спектакли на Метрополитън като „Валкюра“ от Вагнер в зрелищната и иновативна постановка на канадския режисьор Робер Льопаж или грандиозният сценичен вариант на сър Ричард Еър върху „Кармен“ от Бизе.
Copyright © 2024 Dir.bg.