46 филма на CineLibri 2018

19. 09. 2019 г.
46 филма на CineLibri 2018Сред специалните гости на фестивала са режисьорът Беноа Жако и писателят Дрор Мишани, автор на „Липсващото досие

Творческият екип на първото международно издание на кино-литературния фестивал CineLibri, което се състоя през 2015 година, беше отличен с Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата! Вече се задава четвъртото издание на фестивала (10-24 октомври 2018), което ще представи над 300 прожекции на 46 филма с национални премиери, много специални гости, събития и емоции.

Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което обяснява и мотото на фестивала: Любов между редовете.

По традиция, част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и извън столицата.  Тази година каузата на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.

Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 с една от най-интригуващите литературни адаптации, създавани някога  - „На плажа Чезъл“. Събитието ще се състои на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК с  тържествена церемония. Освен че е специален гост на фестивала, Макюън ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Престижното фестивално жури е съставено от петима професионалисти с безспорно международно признание. Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкнат продуцент, носител на множество награди, в т.ч. „Златна мечка” от Берлинале 2018. Сред останалите арбитри са големият френски романист, режисьор и сценарист Давид Фьонкинос и популярният холандски писател и продуцент Херман Кох. Актьорската гилдия е представена от британската звезда Майкъл Маккел. Петият член на журито е Анди Делиана – продуцент и преподавател по режисура в New York Film Academy.

Пресконференция на фестивала, 18.09.2018 г.:


Конкурсната програма на CineLibri включва 9 филма, борещи се за титлата "Най-добра екранизация". Сред тях е филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата.

В конкурсната програма присъстват отбрани продукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и спечелиха адмирациите на публиката, а някои от тях са удостоени с награди на едни от най-големите международни кинофоруми. Освен българския омнибус, това са:
* френско-канадската криминална драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел, удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”;
* френско-белгийската продукция „Корнелиус, виещият мелничар“ на режисьора Ян Льо Кьолек (екранизация по романа „Мелничарят, който виеше срещу луната” на Арто Паасилина);
* интелигентната мистерия „Чудноватият дом“ на режисьора Жил Паке-Брене, адаптация по романа на Агата Кристи;
* френско-белгийският трилър „Липсващото досие“ на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани;
* комедийният романс „Джулиет, гола“ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби;
* пленителната френска драма „Обещанието на зората“ на Ерик Барбие, адаптация по автобиографичния роман на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбур;
* амбициозната американска продукция „Чайка“ по пиесата на А. П. Чехов, адаптация на режисьора Майкъл Мейър с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг;
* копродукцията „Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге (екранизация по романа на Мег Уолицър с участието на забележителната Глен Клоус).

В рамките на фестивала ще се състои още един конкурс, този път на кино-фотографска тема. Най-добрите фотографски прочити на „Любовта между редовете“ ще бъдат включени в тематична изложба в Градската градина в София.

Бляскавата церемония по награждаване на победителите от конкурсната програма ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Непосредствено след обявяването на призьорите и връчването на отличията, зрителите ще присъстват на премиерна прожекция на „Човекът, който уби Дон Кихот” на Тери Гилиъм.

За първи път тази година програмата на CineLibri предвижда 11 български филмa. Част от тях са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от продукциите стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

По покана на CineLibri 2018, българската публика ще се срещне с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино. Той има над 40 филма като режисьор и над 25 като сценарист, в т.ч. заглавия като „Сбогом, кралице моя”, „Дневникът на една камериерка” (2015), „Вила Амалия”, „Три сърца”, „До скоро виждане”.("À Tout de Suite", 2004).
Зрителите на CineLibri ще имат възможност да видят най-новия филм на Жако -  „Ева”, който излиза в по-масово разпространение у нас на 16 ноември. Той е адаптация по романа на Джеймс Хадли Чейс, играят Изабел Юпер и Гаспар Юлиел.

В качеството си на специален гост на фестивала, у нас пристига и нашумелият израелски писател Дрор Мишани, придобил известност с поредицата романи с инспектор Авраам. Успехът на първия от тях, „Липсващото досие”, е толкова голям, че режисьорът Ерик Зонка решава да го пренесе на екрана в романтичния трилър "Fleuve noir", а за главните роли се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

Акцент в паралелната програма на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската култура в България). Събитията предвиждат прожекции на отличени литературни адаптации, съпровождащи ги дискусии и множество празнични изненади, като се организират със специалното съдействие на съответните културни институти и посолствата на изброените страни.

Билетите за всички прожекции в София и страната вече са в продажба.
Copyright © 2024 Dir.bg.