Бил Козби влезе в затвора с етикет Хищникът

26.09.2018 г.
Бил Козби влезе в затвора с етикет Хищникът81-годишният Бил Козби вчера бе отведен от съда директно в затвора, след като съдия Стивън О'Нийл произнесе присъдата на първоинстанционния съд в размер "3 до 10 години в щатски затвор" плюс 25 000 долара глоба. Формулировката означава, че осъденият ще излежи най-малко 3 години, преди да може да подаде молба за предсрочно освобождаване. Съдът не уважи искането на адвоката му да изчака обжалването у дома под гаранция - то може да придвижи делото до Върховния съд на щата Пенсилвания, а процедурата да трае години.

В широко отразяван процес, Козби получи наказанието за дрогиране и сексуално насилие преди 14 години на жена - Андреа Констанд. Максималната присъда по трите обвинения в изнасилване, която го грозеше, бе 30 години затвор: за проникване без съгласие, за проникване в безпомощно състояние на жертвата и за проникване с прилагане на упойващо вещество. Американският актьор, сценарист и музикант е носител на два Златни глобуса за "Шоуто на Бил Кoзби" (1985 и 1986), три награди Еми за сериала "I Spy", Еми за анимационната детска поредица "Little Bill", девет награди Грами и десетки други.

Във вчерашния ден съдията на Монтгомъри районен съд в град Нористаун, Пенсилвания окачестви обвиняемия като "сексуално агресивен хищник", което ще го задължи да регистрира името си в списък на сексуалните престъпници и да посещава психолог ежемесечно до края на живота си. Становището му бе подкрепено от щатския психолог Кристен Дъдли, която свидетелства, че "Козби се вмества в критериите за sexually violent predator". "Време е за правосъдие, господин Козби, то се върна при Вас", каза О'Нийл. Козби отказа правото си да направи изявление към съда.

Защитата и прокурорът Кевин Стийл влязоха в спор за присъдата, която според адвокатите трябваше да вземе предвид възрастта и влошеното здраве на Козби. "Какво ще прави един 81-годишен в затвора", възкликна адвокат Джоузеф Грийн. "Как ще се бори с хората, които ще го изнудват там, как ще ходи до столовата?" Съдията бе определил гаранция от $1 милион, която обвинението поиска да бъде оттеглена, за да се предотврати бягство на Козби от САЩ със самолет.

Вчерашната присъда следва решение на съдебен състав от април тази година, съставен от 7 мъже и 5 жени, който след двудневно обсъждане определи Козби за виновен. Процесът бе втори в рамките на година, след като преди това бе обявен за невалиден. При повторението, съдия О'Нийл допусна за свидетелки още 5 жени за отношенията им с Козби, освен Констанд, както и нови доказателства, свързани с гражданския й иск срещу актьора. Обвинението се стремеше да покаже, че Козби има изграден модел на поведение - среща с жена, дрогиране и изнасилване. В заключителното си слово, прокурор Кристен Фидън заяви, че той няма нищо общо с телевизионния си имидж, използван от него за предизвикване на доверие у нищо неподозиращите жени.

Сред известните досега жертви на Козби са общо 62 жени. Съпругата му Камил О. Козби пък насочи критиките си към поведението на съдията и поиска инспекторатът (Judicial Conduct Board) да го разследва. "Съпругът ми бе неправилно обвинен, а процесът бе ръководен от неетичен съдия", заяви тя. Камил е актриса, продуцент и режисьор на 73 години, с Бил са женени от 1964 година и имат 5 деца.
Copyright © 2024 Dir.bg.