Надпревара за "Пинокио": Гароне, Пол Кинг и Дел Торо

28.10.2018 г.
Надпревара за Италианският режисьор и продуцент Матео Гароне ("Гомор") отново възобнови работата си по "Пинокио", след като преди две години не успя в това си начинание. Сега, както и през 2016 г., той отново обеща снимки "напролет догодина".

Този път обаче, в ролята на дърводелеца Джепето - бащата на дървената кукла - ще бъде носителят на "Оскар" Роберто Бенини ("Животът е прекрасен"). През 2002 г. Бенини режисира своя собствена игрална версия - "Пинокио", като изигра в нея самата марионетка с дългия нос. С това актьорската му кариера практически приключи, макар че пое някои второстепенни роли като Леополдо в комедията на Уди Алън "На Рим с любов" (2012).
(на снимката: Гароне и Бенини, ©RPC)

Предишният избор на Гароне за ролята бе Тони Сервило ("Да живее свободата", "Великата красота", "Изповедите"). Приказката на Карло Колоди ще бъде адаптирана от Матео Гароне по собствен сценарий, той ще бъде и продуцент на $20-милионната лента чрез своята компания "Archimede Films" заедно с Rai Cinema, френската "Le Pacte" и английската "Recorded Picture Company" на Джереми Томас, който държи и правата за екранизация (през друга негова компания - "HanWay Films"). Животните и други персонажи ще бъдат пресъздадени чрез микс от протетичен грим, маски и визуални ефекти, дело на двукратния носител на "Оскар" Марк Кулиър ("Хари Потър", "Гранд Хотел Будапеща", "Фантастични животни", "Междузвездни войни: Епизод I" и много други) и Рейчъл Пенфолд ("Завръщането", Джурасик свят", "Мисията невъзможна" и др.).

Целият екип ще търси максимално доближаване до оригиналното произведение от 1883 г. и твърди, че резултатът ще бъде коренно различен от този на Дисни (анимацията от 1940 г.). "Имаме хорър за деца, представяме книгата, а не нейна популяризация", твърдят оттам.
Според Гароне, "Предизвикателството е да разкажем история, която всички мислят, че познават, но това не е така - много малко наистина са чели книгата на Колоди". Друго предизвикателство пред него е да екранизира класическа книга по начин, който да е адекватен на съвременната публика. "Много части на книгата изненадаха и мен", казва Гароне, "идеята е да се върнем към света на 19 век, описан от Колоди - свят на селяни, на бедност, на много насилие."

Снимките ще се осъществят в родното село на Колоди край Флоренция и на други локации в Италия.

"Дисни" също са в процес на осъществяване на игрален проект на "Пинокио" и за режисьор е определен Пол Кинг ("Падингтън 2"). Ако Матео Гароне успее да стигне до премиера през втората половина на 2019 г., той ще изпревари.

Преди по-малко от седмица и Гийермо Дел Торо обяви, че ще прави "Пинокио" - за интернет, през Netflix. Проектът му е за стоп-кадър анимация и в неговия сценарий се очертава по-мрачна и не така романтична в сравнение с Дисни реализация. Жанрът ще е мюзикъл, а действието ще се развива в Италия през 1930-те години - ще се разчита на сблъсък между невинността и политическата обстановка на репресии и надигащ се фашизъм. Тази конструкция напомня за "Лабиринтът на фавна", чиято фабула бе изградена във франкистка Испания през 1944-а. Дел Торо ще има за корежисьор Марк Густафсон от "Laika", като производството започва още тази есен.
Copyright © 2024 Dir.bg.