Съвременната опера "Марни" - тази събота

09.11.2018 г.
Съвременната опера Живото излъчване на хитовата за Ню Йорк постановка "Марни" е утре - на 10 ноември 2018 г. от 19:55 ч. в Синема Сити.
Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”представя премиерно втората опера на композитора Нико Мюли с очарователната звезда Изабел Ленард в главната роля. Младия композитор познаваме от работата му със световни музикални знаменитости като Бьорк и Филип Глас, както и от музиката му за театрални постановки и филми, сред които „Четецът“ (2008) и „Имението “Хауърдс Енд”“ (2017).

Заплетеният сюжет, създаден от английския писател Уинстън Греъм в едноименния роман от 1961 г., пленява Алфред Хичкок и той го превръща във филм през 1964 г. с участието на Типи Хедрен и Шон Конъри. Историята проследява живота на загадъчната фатална красавица, която измъква пари от своите работодатели и сменя различни идентичности, но постепенно сама се превръща в жертва и е принудена да се изправи пред травмите на собственото си минало.

Главната роля в "Марни" е поверена на очарователния мецосопран Изабел Ленард. На сцената тя си партнира с баритона Кристофър Молтман в ролята на агресивния Марк Рутланд и с контратенора Йестин Дейвис като неговия брат Тери.

Мюли решава да дублира всеки герой в тази опера с определен музикален инструмент. Хорът също има значимо участие в драматургичното развитие: на моменти решен в ренесансов стил, а в други – наподобяващ оратория. Пред оркестъра застава един от най-уважаваните американски диригенти Робърт Спано.

„С усет за необичайни хармонии и странни привлекателни звуци, Мюли се старае да използва въображението и доказаното си умение в оркестрацията, за да опише вътрешния свят на Марни“ - пише „Ню Йорк Таймс“.
Copyright © 2024 Dir.bg.