Влюбеният Шекспир“ с 20-годишен юбилей

30. 11. 2018 г.
„Влюбеният Шекспир“ с 20-годишен юбилейТочно преди 20 години е премиерата в Ню Йорк на „Влюбеният Шекспир“ – филмът, пренаписал историята на наградите „Оскар“. Шест години преди това проектът е официално обявен и звездата в него е Джулия Робъртс. Тя много държи ролята на Шекспир да бъде изпълнена от Даниел Дей-Луис, в когото е тайно влюбена, но той категорично отказва да участва.

Няколко години по-късно филмът все пак е заснет с Гуинет Полтроу и Джоузеф Файнс в главните роли. Той се превръща в касов хит с приходи от 289 милиона долара и печели седем отличния на Американската киноакадемия. Когато е обявено, че получава и „Оскар“ за най-добър филм, на сцената се качват петима продуценти, сред които е печално известният Харви Уайнстийн. Впоследствие Академията решава, че броят на отличените продуценти не може да е повече от трима.

След голямата победа на „Оскар“-ите и сълзливата реч на Гуинет, „Влюбеният Шекспир“ се превръща в пример за това как едно студио („Мирамакс“) може да си „купи“ позлатената статуетка. Основният виновник за това е Уайнстийн, който тогава е най-силния човек в Холивуд. Заради неговите връзки потърпевш е шедьовърът на Спилбърг „Спасяването на редник Райън“.

Въпреки лошата си слава, „Влюбеният Шекспир“ безспорно има своите достойнства. Сред тях са прекрасният сценарий на Марк Норман и Том Стопард, както и впечатляващият актьорски ансамбъл, в който са още Джуди Денч, Колин Фърт, Бен Афлек и Джефри Ръш.

Copyright © 2024 Dir.bg.