Обнародваха Правилника за прилагане на новия Закон за фимовата индустрия

11.12.2018 г.
Обнародваха Правилника за прилагане на новия Закон за фимовата индустрияИ последната стъпка, свързана с новия Закон за филмовата индустрия и прилагането на регламентите (ЕС) № 651/2014 (ОРГО) и (ЕС) № 1407/2013 (de minimis), вече е завършена. С ПМС №274  бе приет новият Правилник за прилагане на закона, който влезе в сила на 5 декември. Обнародван е в бр. 102 от 11.12.2018 г. на  Държавен вестник.

С правилника се уреждат условията и редът за прилагане на Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), свързани с  производството, разпространението, промоцията и показа на филмите в Република България, както и промоцията на българските филми в чужбина. Регламентират се още провеждането на конкурсните процедури за държавно подпомагане на българската филмова индустрия, дейността на консултативно-експертните органи към изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център” (НФЦ), както и дейностите, свързани с осигуряване на прозрачност и наблюдение на предоставените средства за държавно подпомагане. Подробно е описана процедурата избор на български филм, който да бъде представен на европейски и световни конкурси, както и номинациите, описват се дейностите и задълженията на членовете и ръководителите на различните комисии по отношение на филмовото дело у нас.

В новия правилник детайлно се регламентират изискванията за допускане до конкурси за държавно подпомагане, както и самото им провеждане. Регламентирано е още разглеждането, оценката на проекти от различните комисии, описани са условията и редът за отпускане, и отчитане при държавно подпомагане.

„Основната цел на новия правилник е да бъдат регулирани въпросите, свързани с процедурите по предоставяне на държавна помощ в областта на филмовата индустрия, дейностите на консултативно-експертните органи като задължителни участници в тази процедура, както и други въпроси, свързани с процесите на производство, разпространение, фестивали и показ на филми. Това е прекрасен коледен подарък за цялата индустрия - плод на обединените усилия на всички“, коментира изпълнителният директор на НФЦ Жана Караиванова (на снимката).

Текст на правилника
Приложения към правилника
Copyright © 2024 Dir.bg.