Режисьорската гилдия обяви номинациите си

09. 01. 2019 г.
Режисьорската гилдия обяви номинациите сиРежисьорската гилдия на Америка обяви имената на номинираните за режисура на игрални филми, както и за дебютантите на режисьорския стол. Брадли Купър присъства и в двете категории, тъй като неговият отрупан с награди филм „Роди се звезда“ все пак е дебютът му като режисьор.

Спайк Лий също ще се бори за най-добър режисьор за своя филм „BlacKkKlansman“. Колкото и да звучи странно, това е първата номинация от режисьорската гилдия на създателя на „Треска в джунглата“ (1991) и „Човек отвътре“. Лий досега няма и номинация за „Оскар“ за режисура, но може би това ще се промени само след две седмици.

Сред останалите номинирани режисьори са Алфонсо Куарон за „Roma“, Питър Фарели за „Green Book“ и Адам Маккей за „Вице“. Любопитна подробност е, че и петте достатъчно популярни имена бяха номинирани и за наградите „Златен глобус“.

Куарон спечели отличието на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд, но пък филмът на Фарели получи най-много отличия на церемонията – три, включително за най-добър мюзикъл или комедия. Със сигурност един от петимата ще спечели след малко повече от месец и една от най-важните статуетки „Оскар“ – тази за режисура.

Номинациите на Режисьорската гилдия определят и фаворитите за наградите на Американската киноакадемия. Всъщност само 7 пъти от раздаване на наградите от 1949 г. е имало разминаване между избора на Режисьорската гилдия и този на Академията. Последният случай е от 2012 г., когато Бен Афлек спечели отличието за „Арго“, а дори не беше номиниран за „Оскар“ като режисьор.

Copyright © 2024 Dir.bg.