700-часов биографичен филм "Дау" с прожекция в Париж

11.01.2019 г.
700-часов биографичен филм Премиерата на биографичния "Дау", копродукция на Русия-Германия-Швеция, ще се състои в Париж на 24 януари - и ще продължи до 17 февруари. Разказът е за живота и кариерата на съветския физик, носител на Нобелова награда Лев Ландау (1908-1968), в чиято роля се превъплъщава гръцко-руският музикант, диригент и актьор Теодор Курентзис. Режисьорът Иля Хржановский възнамерява да представи на публиката целия заснет материал в обем от 700 часа.

Прожекцията ще продължава нон-стоп, по 24 часа в денонощие без паузи и по този начин ще предложи специално преживяване заедно с допълнителна програма. Екраните ще са разположени в два салона - Theatre du Châtelet и Theatre de la Ville, разположени в различни краища на площад Шатле (Place du Châtelet), които ще бъдат съединени със специален мост, изграден в стилистиката на Сталинската епоха. Преди да влязат, посетителите ще трябва да отговорят на въпросник за себе си и да получат смартфони - едновременно за лична употреба и за упътване в шоуто, но и за да бъдат "следени".

Изпълнителен продуцент на събитието е канадката Мартин д'Англежан Шатийон, според която двата театъра ще действат като "живи организми, съществуващи и дишащи в сърцето на Париж". Цените за вход, наричан "виза", са три: 35 евро за 6 часа, 75 евро за 24 часа и 150 евро без ограничение. Във всеки от театрите могат да се намират едновременно по 2000 души, като плановете са да влязат общо 50000 посетители.

Работата върху "Дау" е започнала още през 2006 г., снимките са тръгнали през 2008-ма и са продължили три години. За тях в украинския град Харков е бил построен своеобразен парк на съветския период. Хржановский е приложил метод на "пълно потапяне" в ролята, поради което актьорите са живели непрекъснато в декорите. Режисьорът смята, че те сами трябва да минат през всички изпитания, на които е подлаган съветският човек в сталинския период. Границата между игра и реалност е размита, като на актьорите са плащали в съветски пари. По-късно режисьорът е обвинен в жестоко отношение към творческия екип.

През 2018 г. е показана 5-часова версия на филма.

Интерактивното събитие в Париж покрива 30 години от историята на Съветския съюз, между 1938 и 1968 г. и включва кадри със стотици реални хора, живели и работили няколко години в специално създаден научен "институт" все едно са през 50-те години. Те участват в научни и философски експерименти, а всички аспекти на живота им сред декора са заснети. Сред тях са оперен директор, перуански шаман, много водещи международни учени и артисти. Според продуцентите, цитирани от изданието "ScreenDaily", "когато хора живеят заедно в ограничено пространство, те правят и много секс. Понякога това е заснето, но по същия начин имаме сцени със закуска, миене на коли, шофиране, готвене и всякакви други неща. Няма йерархия в стойността на действията им".

Сценарият е на руския писател Владимир Сорокин. Снимките са на 35-мм лента, като проектът постепенно се разширява в посока визуален интерактивен арт. На живо ще свири оркестърът на Теодор Курентзис, който е и художествен директор на Пермската държавна опера и балет. Други музиканти са разработили специална "акустична архитектура" за посетителите в Париж. Част от живата инсталация ще бъдат и католически и православни свещеници, равини, имами, тибетски будисти, теолози, философи, артисти и социални работници. Проектът е под шапката на британската "Phenomen Films", а сред спонсорите е руският бизнесмен Сергей Адониев.

Сред дублиращите актьори на руската версия на кинофилма са Жерар Депардийо, Изабел Юпер, Изабел Аджани, Уилем Дефо, Моника Белучи и Фани Ардан.

След Париж, организаторите планират да повторят "Дау" в Лондон през април, както и в Берлин, със самостоятелен дублаж на съответния език. Засега берлинската община отказва поради идеите в проекта там да се възстановят големи части от Берлинската стена. За Русия няма обявени планове, макар че 700-те часа материал са дигитализирани и е възможно да излязат онлайн или като телевизионни серии.
Copyright © 2019 Dir.bg.