Професионални награди за режисура: Куарон на върха

03.02.2019 г.
Професионални награди за режисура: Куарон на върхаЖивеещият в Лондон 57-годишен мексикански творец Алфонсо Куарон спечели наградата на Режисьорската гилдия на Америка за филма си "Рома", който българската публика ще види след малко повече от месец на София Филм Фест. Той бе предпочетен от 17-хилядната организация пред другите номинирани - Брадли Купър (с "Роди се звезда"), Спайк Лий (с "BlacKkKlansman"), Адам Маккей (с "Вице") и Питър Фарели (с "Green Book").

"Благодаря ти, cabron ("копеле") - ти си моята филмова кариера!", каза силно развълнуваният Куарон на миналогодишния победител и негов сънародник Гийермо дел Торо. В бекстейджа на церемонията Куарон обясни, че използва неособено пристойната дума като израз на привързаност към дел Торо - "Както обикновено, всичко е въпрос на контекст", добави той.

Куарон изрази специална благодарност на "Participant Media" (САЩ), които са финансирали черно-белия испаноезичен филм, както и на Netflix, които го издадоха, за тяхната "възхитителна глупост". Режисьорът, който е още оператор, сценарист и продуцент на лентата си, изтъкна и значението на вече номинираните за "Оскар" мексикански актриси Ялица Апарисио и Марина де Тавира: "Рома просто не съществува без благородството на духа и естественото изящество на Ялица и Марина. По някакъв начин те, заедно с останалия ми красив каст, успяха да вдъхнат живот на този филм от мои спомени". В прочувственото си слово Куарон заяви, че "Става въпрос за хуманността при правенето на филми. Толкова я обичам. Никога няма да спра!"

За 83-годишното си съществуване, Гилдията за втори път се прекланя пред чуждоезичен филм. Преди 18 години тя награди тайванския режисьор с постоянно жителство в САЩ - Анг Лий, за романтичното екшън фентъзи "Тигър и дракон", на езика мандарин. Специално за Куарон, това е втора награда за него от колегите му - режисьори след тази за "Гравитация", с който филм по-късно спечели и "Оскар" за режисура, както и за монтаж.

В началото на януари т.г. Куарон спечели и "Златен глобус" за режисурата на "Рома" - отново в конкуренция със същите четирима мъже, Купър, Фарели, Лий и Маккей. Предпочитание му отдадоха и Нюйоркските филмови критици през ноември 2018 г.

Наградата на DGA е топ индикатор и за оскарова слава, отбелязват от Variety - от 1948 г. насам, само 7 пъти има разминаване в категорията за най-добър режисьор. Последното, при това сериозно разминаване, се получи с "Арго" преди 6 години, когато Бен Афлек бе избран от професионалистите, но дори не бе номиниран за оскаровия шоу спектакъл.

Родените в Мексико режисьори печелят 4 от последните 5 режисьорски "Оскар"а - като се започне от Куарон през 2014, след това е Алехандро Гонсалес Иняриту с "Бърдмен" и "Завръщането", миналата година е дел Торо с "Формата на водата". Пробив в мексиканското господство направи само Деймиън Шазел с "La La Land" през 2017-та.

При телевизионните награди на гилдията, Маккей все пак остана победител със сериала на HBO "Наследници". Бен Стилър пък си тръгна с наградата за минисериал - "Бягство по учебник" на Showtime Networks, който и в момента върви в България по трите канала на HBO. Бил Хейдър спечели при комедиите за първия епизод на "Бари" (отново HBO). Бяха раздадени награди и в много други тв категории като детска програма, токшоу, събитие, риалити, реклама и др., а наградата за цялостен принос получи 78-годишният Дон Мишър.

Наградата за режисура на документален филм грабна Тим Уордъл с "Three Identical Strangers" (той не получи обаче номинация за Оскар). Наградата за пълнометражен дебют взе Бо Бърнам (нискобюджетната драмедия "Eighth Grade" на А24), с което надделя над Брадли Купър, Карлос Естрада ("Blindspotting"), Матю Хайнеман ("Частна война") и Бутс Райли ("Sorry to Bother You").

Церемонията бе открита от президента на DGA и телевизионен режисьор Томас Шлами, който обеща засилване на ролята на жените и малцинствата в организацията. Водещ на събитието, провело се вчера в центъра "Hollywood & Highland" в Лос Анджелис, бе актрисата Аиша Тайлър.
Copyright © 2024 Dir.bg.