споровете о..."/> Кино

Кристофър Нолан: дайте причина на зрителя да отиде на кино

06.03.2019 г.
Кристофър Нолан: дайте причина на зрителя да отиде на киноНасред ескалацията на споровете около Netflix и допускането на техните филми до Оскар, британо-американецът Кристофър Нолан напомни на колегите си - режисьори, сценаристи и продуценти, че от тях зависи да накарат любителите на киното да излязат от дома си и дивана си да посетят салон с голям екран. Той бе лектор на конференция на Асоциацията на британското кино UKCA, по-рано известна като Асоциация на екзибиторите. Нолан заяви, че винаги е работил заедно със собствениците на киносалони и че ще продължи да го прави, за да е сигурен, че всеки негов нов филм предлага изключително преживяване само в кинозалата.

Режисьорът между другото потвърди, че започва снимките на продължение на "Дюнкерк". Warner Bros. вече обявиха, че премиерата е предвидена за лятото (17 юли) на 2020 г. Засега няма оповестени други детайли за неозаглавения проект освен датата и че ще бъде в стилистиката на "event film" (по събитие). Сценарият е на Нолан, както и продуцентските ангажименти - чрез неговата и на съпругата му Ема Томас компания "Syncopy Films", Лондон. Знае се също така, че новият приключенски екшън (а според Warner Bros. - романтичен трилър) ще бъде заснет в IMAX от същия оператор, номиниран за Оскар за "Дюнкерк" - холандско-шведския майстор Хойт Ван Хойтема, роден в Швейцария, с когото Нолан работи и по "Интерстелар" (номинация за БАФТА). Хойтема е известен и с камерата за психотрилъра "Дама, поп, асо, шпионин" от 2011 г.

Кристофър Нолан е един от големите радетели за театрално преживяване в противовес на стрийминг платформите като Нетфликс. Сега той заяви: "Със сигурност ще искаме екзибиторите да ни помагат и да бъдат наши партньори в това, да предлагаме шоу за аудиторията и да й дадем мотив да излязат вечер от къщи. Искаме зрителят да се ангажира със света на киното, което всички ние обичаме толкова много. Това, което не бива да забравяме никога, е идеята за шоуменство... каквато и да е икономическата реалност, каквито и разходи да трябва да орязваме и от каквото и друго да се лишаваме".

Говорейки за ползите от киносалона, Нолан изтъкна, е любовта му към режисурата е оформена именно от физическите зали не по-малко, отколкото останалите му професионални виждания. "Спомените ми идват не само от самите филми и приключенията на екрана. Те са и в усещането за събитие, да си дете, влизащо в архитектурно пространство, което е толкова по-голямо и велико от самия теб. Вълнението от разтварящите се завеси, отварящи екрана за широко представяне. Най-силно ме държи мащабът, размерът на екрана, идеята да видиш хора и места, които са по-големи от живота". Според Нолан, услугите от екзибиторите трябва да накарат кинодейците да разказват истории по вълнуващ начин, да генерират свежи идеи, свежи модификации на съществуващите жанрове и дори да изобретяват нови жанрове.

Нолан и Ван Хойтема на снимки:
Copyright © 2024 Dir.bg.