Кенет Брана и “Напразни усилията на любовта”

Кенет Брана и “Напразни усилията на любовта”След като беше Хенри V, Бенедикт (от “Много шум за нищо”), Яго (от “Отело”) и Хамлет, Кенет Брана смело се хвърли в още една шекспирова пиеса. Също като Бенедикт, Бирон от “Напразни усилия на любовта” не е точно главният герой, но безспорно е най-забележителният.

През 1939 (!) кралят на Навара и трима негови приятели дават обет да се отдадат на учение и въздържание в продължение на три години, като съзнателно и систематично заобикалят и отблъскват удоволствията. По същото време дъщерята на краля на Франция и три нейни приятелки молят за аудиенция…

Кенет Брана пренася във времето и приближава към нас комедията на Шекспир, за да вмъкне в нея класически номера от холивудския мюзикъл отпреди войната. Това превръща “Напразни усилия на любовта” в наперен филм, едновременно почит и намигване към галантните чувства и високопарната форма, колкото шеговита, толкова и демоде. Брана изразходва обичайната си енергия в песни и танци. Но не забравя да изстиска от пиесата всички моменти на чист комизъм, в които Натан Лейн (“Клетка за птици”) е почти гениален.
Сред заемките, които Брана си е позволил от холивудското кино са сцената със самолета от “Казабланка”, смокингите от “Цилиндърът”, хореографиите на Бъзби Бъркли и песните на Коул Портър, Ървинг Берлин, Джордж и Айра Гершуин.

Избирайки се ролята на Бирон Кенет Брана - актьорът, е заложил отново на приказливостта и хитростта на персонажа, който се слави като смел рицар-бохем, но и като хаплив философ. В ролята на крал Фердинанд негов партньор е Алесандро Нивола (“Джурасик парк 3”), докато уважаемия Лонгвил е Матю Лийърд (“Скуби Ду”), а благородния Дюмен е… чернокож. Сред изпълнителките на женските роли се открояват Алиша Силвърстоун (“Батман и Робин”) като френската принцеса Катерина и Наташа Макелоун (“Шоуто на Труман”), която е любимата на Бирон Розалина.

Тази шекспирова комедия е известна с философските си размишления и не съвсем щастливия си финал (защото по оригинал, смъртта на краля на Франция е причина за ненавременното отпътуване на дъщеря му и нейната свита). В ръцете на Кенет Брана обаче, смесена с екзалтирания почерк на холивудски мюзикъл от 30-те, “Напразни усилия на любовта” се превръща в истинска разтуха за очите и душата.
Copyright © 2024 Dir.bg.