Четвърти "Master of Art" от 4 април

03.04.2019 г.
Четвърти В програмата на 4-тото издание на фестивала „Master of Art“ са включени над 70 заглавия от документалното кино в сферата на изкуствата. Международният филмов форум ще се проведе от 4 до 25 април 2019 г. с прожекции в градовете София, Пловдив и Варна. Тазгодишното издание протича под наслова „Изкуството отива на кино“. Създател е режисьорът и продуцент Найо Тицин, а на кирилица фестивалът се изписва "Мастер оф Арт".

Две продукции на БНТ са намерили място в селекцията - това са „Цигулката е моят глас“ и „Мокър от дъжда не се бои“, чиито телевизионни премиери вече минаха. В първия филм журналистката Айше Сали прави портрет на световноизвесния български цигулар Веско Пантелеев Ешкенази. Заснето е негово изпълнение в голямата зала на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, а пред камерата музикантът споделя своята отдавнашна мечта да свири в този състав и разказва за пътя, който го отвежда на мястото на концертмайстор.

Айше Сали представя Веско Ешкенази като професионалист от световна класа, като граждански ангажирана личност и в неговия интимен свят – дома му, като грижовен баща и съпруг. Вдъхновяващият документален филмов разказ „Цигулката е моят глас“ носи режисьорския почерк на Станислав Терзиев, а оператор е Станислав Ангелов; прожекцията е на 17 април, сряда, от 19:30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ в София.

На българското цирково изкуство е посветен филмът „Мокър от дъжд не се бои“, който зрителите могат да гледат на 24 април, сряда, от 19:00 ч. отново в кино „Люмиер Лидл“. Лентата разказва за пожара, изпепелил сградата на Софийския държавен цирк през 1983 г. и припомня хипотезите около неговото възникване.

Телевизионният журналист Драгомир Драганов събира във филма  неразказвани досега истории на очевидци, участвали в гасенето на пожара, на единствения фоторепортер, успял за заснеме кадри от трагедията, на известни циркови артисти и техни наследници, на актьори, чиито имена остават в афиша на последния цирков спектакъл, сред които са Татяна Лолова и Астор. Режисьор е Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев.

Международно жури ще определи носителя на наградата “MASTER ОF ART” - AURUBIS AWARD за най-добър документален филм за изкуство. 51 пълнометражни документални филма, в това число 6 български, ще се състезават за тази награда в размер 5000 евро, осигурени от „Аурубис България“.
Copyright © 2024 Dir.bg.