Франсис Форд Копола навърши 80

07.04.2019 г.
Франсис Форд Копола навърши 80Носителят на 5 награди и 9 номинации "Оскар" Франсис Форд Копола навършва днес 80 години. С 52 филма във филмографията му като режисьор, сценарист и продуцент за повече от половин век, между 1962 и 2015 г., не е лесно да се намери обща идея или послание между тях, както и по методите му на снимане. Сигурното е, че в историята на киното той влезе като създател най-малкото на великия кинороман "Кръстникът" и на военната драма "Апокалипсис сега".

Един от по-новите му филми, "Младост без младост", бе показан у нас на Киномания през 2007 г. - романтичният трилър не получи, меко казано, одобрението на критиката. Чрез "Тетро" (2009) Копола опита да даде обяснение, но разказът му страдаше от прекалена символичност. Оттогава той на практика не засне нищо ново - на "Някъде" (2010, реж. София Копола, SoIndependent), "По пътя" (2012, Киномания) и на "Блясък" (2013, реж. София Копола) е само изпълнителен продуцент, а фентъзи хорърът "Twixt" (2011) имаше съвсем любителска визия и бутафорни ефекти. Експерименталното "кино на живо" - "Distant Vision" от 2015 г. бе показано два пъти пред университетска публика и има характера на уъркшоп. В него актьорите разиграват сценария, но снимките, монтажът и прожекцията вървят в реално време.

Сред идеите и търсенията на Копола дойде новината от миналата седмица - анонсирането на проекта "Мегалополис" ("Megalopolis") в жанра фантастична драма. Историята е по негов сценарий, ще продуцира съвместната му компания с Джордж Лукас "American Zoetrope" и работата отива към снимки. Сюжетът ще се движи около сблъсъка между амбициозен архитект-новатор и кмета на Ню Йорк. Под шапката на студиото вече са работили имена като Жан-Люк Годар, Вим Вендерс, бившият монах Годфри Реджио и Акира Куросава, а филмите му са събрали вече 15 Оскара.

Според източници, сред които изданието Deadline, Копола вече е започнал неформални разговори с актьори, които да учестват във филма. Един от тях е Джуд Лоу. "Да, планирам тази година да започна работа по отдавнашната ми мечта, да завърша работа, в която да използвам всичко научено през дългогодишната ми кариера", казва Франсис Форд Копола. - "Това ще бъде епос в широк мащаб, който озаглавих Мегалополис. Той е необичаен, продукцията е мащабна с много голям каст. След опитите ми в различни стилове, сега търся кулминация в нещо, което да представлява моя собствен глас и виждане. Няма да бъде в мейнстрийма на онова, което се прави днес".

На нюйоркския фестивал "Трайбека", който тръгва на 25 април, Копола ще представи "Apocalypse Now: Final Cut" - най-новата си режисьорска версия на легендарния филм. Предишната излезе през 2001 г. и бе озаглавена "Apocalypse Now Redux" ("Апокалипсис сега (режисьорска версия)") и бе с 50 минути по-дълга от оригинала от 1979 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.