"Бащата" грабна Кристалния глобус в Карлови Вари

07.07.2019 г.
Road-драмедията "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов си тръгна вчера с голямата награда от 54-ото издание на международния филмов фестивал Карлови Вари, съобщава "Дневник" и всички големи филмови издания (Variety, Deadline, The Hollywood Reporter и др.). Продукцията спечели отличието в състезание с още 11 филма в основната конкурсна програма.

В центъра на повествованието стои постепенното и нелеко приближаване на двама мъже един към друг. Васил (Иван Савов) е художник и е баща на Павел (Иван Бърнев), който пък е фотограф. Внезапната загуба на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време, по твърдение на близка приятелка на починалата, тя не спира да й звъни по телефона. Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. Свежият ироничен поглед на режисьорите и сценаристи към малките човешки "дефекти" на участващите в действието внасят усещане за съпричастност към героите. Битовите им проблеми са изпитание, от което всеки се спасява, както може.

В интервю за "Дневник" от фестивала Вълчанов и Грозева споделиха, че са имали нужда да направят този филм. Снимките му са правени през есента на 2017 г., а постпродукцията - в началото на 2018 г. От идеята до реализацията обаче минават четири години. Филмът стартира като проект на София Мийтингс.

"Бащата" е вдъхновен от истинската история на Петър Вълчанов, когато - след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи - с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно "смешно и абсурдно" преживяване.
"Когато майката на Петър почина, по лични причини нямахме възможност много да скърбим. Но дойде един момент, когато се оказа, че имаме нужда да се заровим в тази история, защото тя сама напираше да излезе", допълва Грозева.

На снимката горе: Делегацията на филма във фестивала.
(FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY)

Карлови Вари 2019 - закриваща церемония

Награждаване - Грозева и ВълчановЕто и основните награди на Karlovy Vary International Film Festival (28.06.-06.07.2019):

Кристален глобус:
"Бащата" (“The Father”, България - Гърция), режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Награда на журито:
“Lara”, реж. Ян-Оле Герщер (Германия)

Режисьор:
Тим Милантс, “Patrick” (Белгия)

Актриса:
Корина Харфух, “Lara” (Германия)

Актьор:
Милан Ондрик (Словакия), “Let There Be Light” (Словакия, Чехия)

Специален диплом на журито
“The August Virgin”, реж. Jonas Trueba (Испания)
Antonia Giesen, “The Man of the Future” (Чили, Аржентина)

Награда "Изток на Запада (East of the West)
"Бык" (“The Bull”), реж. Борис Акопов (Русия)

Специална награда на журито
"Моii думки тихi" (“My Thoughts Are Silent”), реж. Антонио Лукич (Украйна)

За документален филм
“Immortal” (Естония, Латвия), реж. Ксения Охапкина

Специална награда на журито
“Confucian Dream”, реж. Mijie Li (Китай)

Награда на публиката "Pravo"
“Jiří Suchý - Tackling Life with Ease”, реж. Олга Сомерова (Чехия)

Наградата на FIPRESCI
"La virgen de agosto" (“The August Virgin”, Испания)

Награда на екуменическото жури
“Lara” (Германия)

Поощрение на журито
“Let There Be Light” (Словакия, Чехия)
Copyright © 2020 Dir.bg.