"Истината" на Корееда откри фестивала във Венеция 2019

29.08.2019 г.
Откриващ филм на 76-ия кинофестивал във Венеция, който ще продължи до 7 септември на Lido di Venezia, стана драмата "Истината" ("The Truth" / La vérité") за отношенията майка - дъщеря на японския автор Хирокадзу Корееда. Филмът е неговият първи, заснет извън родината му - в Париж, с участието на Катрин Деньов и Жюлиет Бинош. Двете преминаха по червения килим заедно с режисьора си, за да представят семейното приключение.

В конкурсната програма за голямата награда "Златен лъв" са селектирани 21 заглавия:

- "The Perfect Candidate" (Саудитска Арабия, Германия, реж. Haifaa Al Mansour)
- "За безкрайността" ("About Endlessness" / "Om det oändliga" - Швеция, Германия, Норвегия, реж. Roy Andersson)
- "Wasp Network" (Бразилия, Франция, Испания, Белгия, реж. Olivier Assayas)
- "Marriage Story" (САЩ, реж. Noah Baumbach)
- "Guest of Honour" (Канада, реж. Atom Egoyan)
- "Към звездите" (САЩ, реж. James Gray)
- "The Domain" / "A Herdade" (Португалия, Франция, реж. Tiago Guedes)
- "Gloria Mundi" (Франция, Италия, реж. Robert Guédiguian)
- "Waiting for the Barbarians" (Италия, САЩ, реж. Ciro Guerra)
- "The Truth" / La vérité" ("Истината" - Франция, Япония, реж. Hirokazu Koreeda)
- "Ema" (Чили, реж. Pablo Larraín)
- "Saturday Fiction" (Китай, реж. Ye Lou)
- "Martin Eden" (Италия, Франция, реж. Pietro Marcello)
- "The Mafia Is No Longer What It Used to Be" / "La mafia non è più quella di una volta" (Италия, реж. Franco Maresco)
- "The Painted Bird" (Чехия, Украйна, Словакия, реж. Václav Marhoul)
- "The Mayor of Rione Sanità" / "Il sindaco del Rione Sanità" (Италия, реж. Mario Martone)
- "Babyteeth" (Австралия, реж. Shannon Murphy)
- "Жокера" (САЩ, реж. Todd Phillips)
- "Офицер и шпионин" (Франция, Италия, реж. Roman Polanski)
- "The Laundromat" (САЩ, реж. Steven Soderbergh“)
- "No.7 Cherry Lane" (Хонконг, реж. Yonfan).

Извън конкурса ще бъдат представени 7 игрални и 10 документални филма, както и 7 специални прожекции. В мождународното състезание "Orizzonti", посветено на най-новите естетични и експресивни тенденции в киното, виждаме още 19 заглавия. Направлението "Venice Classics" представя селекция от реставрирани класически филми, както и документални ленти за киното или за неговите дейци - тук имаме 20 реставрации и 9 документални ленти.

Селекцията "Sconfini" смесва различни жанрове и предлага арт кино, експериментално кино, тв сериали и кросоувъри. В програмата "Venice Virtual Reality" пък своите международни премиери правят 27 технологични заглавия от всякаква продължителност и формат, извън конкурса ще бъдат показани още 10. На специално събитие, предвидено за 3 септември, в две прожекции ще бъде показана реставрирана версия на тайванския филм "Goodbye, Dragon Inn" (2003).

Със "Златен лъв" за цялостно творчество ще бъдат удостоени двама: Педро Алмодовар и Джули Андрюс, като ще бъдат показани техните филми "Жени на ръба на нервна криза" (1988) и "Виктор Виктория" (1982).

На встъпителната пресконференция вчера стана ясно, че гореща тема продължава да бъде недостатъчната представителност на жени-режисьорки. Председателят на журито, аржентинската режисьорка, продуцент и сценарист Лукресия Мартел предположи, че шефът на фестивала Алберто Барбера "би могъл да експериментира с поравно разделяне на филми, режисирани от мъже и от жени". В състезателната програма само 2 от 21 заглавия са на жени.

Друг "горещ картоф" стана включването на филми на Роман Полански ("Офицер и шпионин") и на американския режисьор и актьор Нейт Паркър ("American Skin", продължение на "Раждането на една нация"), който някога е бил обвинен - но оправдан - в изнасилване. Барбера защити решението си да селектира техните произведения като заяви, че изборът му се основава единствено на артистичните качества на филмите. Със същия аргумент той контрира и критиката за участието на жени в основния конкурс. "Като научавам за други фестивали, изискващи 45% филми от жени, се чудя какви са им селекционните критерии", добави той с коментар, че просто 50% от филмите не се правят от жени - ако се правеха, нямаше да има нужда от квота. Към момента участието на жени-режисьорки в селекцията се е вдигнало от 20 на 24%, а във VR-секцията достигат 68%. Жени председателстват и две от журитата - на основния конкурс и Сузана Никарели на програма "Хоризонти".

Фестивалът при управлението на Барбера се превърна в предвестник на Оскарите, за което обаче бе критикуван от колегата си от Кан - Тиери Фремо, заради "обсесията" на италианеца към американски филми. Все пак, тази година фестивалът се открива с френскоезичен филм, за разлика от изданията от 2012 г. насам (последните три открити с "La La Land", "Малък голям живот" и "Първият човек"). Въпреки това американското кино е сериозно представено с 4 заглавия в конкурса и още толкова в останалите секции.

На Лидо се очаква да пристигнат световни звезди - като Брад Пит за "Ad Astra", Кристен Стюарт в утрешния петък за биографичната драма "Seberg", Хоакин Финикс за "Joker" и др.
Copyright © 2024 Dir.bg.