"Жокера" със Златен лъв, "Офицер и шпионин" грабна журито във Венеция

07.09.2019 г.
"Жокера" на Тод Филипс си тръгна с голямата награда от кинофестивала във Венеция - "Златен лъв". С приемането на отличието режисьорът благодари на Warner Bros., че са "излезли от зоната си на комфорт", като са се спрели на него.

Историческият трилър на Роман Полански "Офицер и шпионин" получи втората по ранг награда - тази на голямото жури, водено от аржентинката Лукресия Мартел. Това е първият филм на Полански, след като той бе изключен от американската киноакадемия; самият режисьор отсъстваше от Венеция, за да приеме наградата си и тя бе връчена на съпругата му, френската актриса  Еманюел Сение. Във филма тя играе ролята на Полин Моние, любовница на главния герой - Пикар (Жан Дюжарден).

Наградата "Сребърен лъв" за най-добър режисьор взе Рой Андершон (Швеция) за "За безкрайността" - той също отсъстваше от церемонията. Най-добър актьор стана Лука Маринели (Италия) за екранизацията по Джек Лондон "Мартин Идън", а най-добра актриса - Ариан Аскарид (Франция) за драмата "Световна слава" ("Gloria Mundi") на Робер Гедигян.

За сценария си бе отличен Йонфан (Китай) - анимацията "No.7 Cherry Lane". Наградата "Марчело Мастрояни", присъждана за най-добър нов талант, получи австралийско-британският актьор Тоби Уолас за изпълнението си в "Babyteeth". Специалната награда на журито бе присъдена на Франко Мареско за документалния "La mafia non è più quella di una volta" ("Мафията не е това, което беше").

Зрителите в България ще имат възможността да видят само след месец и двата топ актуални филма - "Жокера" излиза в широко разпространение у нас на 4 октомври, а на 5 октомври "Офицер и шпионин" ще открие фестивала CineLibri.
Copyright © 2024 Dir.bg.