Киномаратон: Не пропускайте тези филми на Киномания

21.11.2019 г.
Киномаратон: Не пропускайте тези филми на КиноманияКакто всяка година, така и 33-ото издание на Киномания ни завладява с най-стойностните нови заглавия от световния киноафиш. Фестивалът започна на 14 ноември и ще продължи до 28 ноември, а в тази киноразходка партньор е БНП Париба, която отправя специално предложение към верните фенове на седмото изкуство. Всеки открил своя първи онлайн депозит в периода 15 ноември - 31 декември 2019 г., ще може да се наслади на прожекция по избор с два безплатни билета за киноверига Cinema City. А петима от новите клиенти на банката ще спечелят 12 двойни ваучера за кино, които ще могат да ползват през цялата следваща година. Те ще бъдат избрани с жребий в началото на 2020 г. Вижте повече за кампанията #WeLoveCinema с БНП Париба на deposits.bnpparibas.bg

Със сигурност заглавията, които сме подбрали, не са всички, които заслужават внимание, но ето нашите девет предложения, които според нас не бива да пропускате:

След емоционалната премиера на "Физика на тъгата" на 17 ноември, която изправи на крака препълнената зала 1 на НДК, следващата дата, на която можете да се потопите в света на аниматора със световно признание Тео Ушев, е 30 ноември от 18.45 часа в кино Люмиер Лидл.

Теодор Ушев чете романа на Георги Господинов през 2010 г. и го усеща много близък до себе си. Още тогава се ражда идеята му да го адаптира в анимация . За сценария на филма си казва, че не следва стриктно сюжета на книгата.
Не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ. Ушев е включил и разказвателни елементи от собствения си опит, за да направи материала още по-личен и близък до него.
"Всички сме емигранти от нашето детство. Ние сме емигранти, независимо къде се намираме, само защото сме далеч от детството си, от дома си, от играчките си...", коментира аниматорът.

Звезден актьорски състав се включва във "Физика на тъгата" с гласовете зад кадър. Росиф Съдърланд и неговият световноизвестен баща - холивудският актьор Доналд Съдърланд озвучават английската версия на филма, а популярният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос - френската. Анимацията се разпространява официално на френски и английски език.

Още преди официалната си премиера, филмът провокира вниманието на професионалистите и с техниката, използвана при създаването му. "Физика на тъгата" е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика - древна техника за рисуване от времето на египетските фараони. Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, като изображението се променя чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти.
"Техника, която дойде със своите предизвикателства. Изсъхва изключително бързо, така че трябва да рисувате много бързо, с невероятна скорост", обяснява Теодор Ушев.




С изключителен интерес се очаква и най-новият хит на Андрей Кончаловски "Грехът на Микеланджело", който прави своята българска премиера на Киномания. Руско-италианската копродукция представя по вълнуващ начин епохата на Ренесанса и живота във Флоренция в началото на XVI век, представяйки най-продуктивния период на големия Микеланджело в момент, в който той създава стенописите на Сикстинската капела и една от най-известните си творби - Статуята на Давид. Сценарият на филма е на Андрей Кончаловски и Елена Кисельова.

"Не смятам, че това, което ще видят зрителите, е типичен биографичен филм. Преди 50 години заедно с режисьора Андрей Тарковски написахме сценария за филма "Андрей Рубльов", който показва живота на средновековния художник, но въпреки това няма сцена как той изографисва икона. Това не е типичният биографичен филм. В него няма любовна история. Той просто загатва за това какъв е бил неговият живот. Едва в края на филма са показани творбите на Рубльов, които до известна степен биха могли да бъдат отражение и на нашето съвремие. След като написах сценария на "Грехът на Микеланджело" всъщност разбрах, че това е един вид продължение на Рубльов. Исках да покажа не само какъв е Микеланджело, но и публиката да усети цветовете и ароматите от неговото време, които са често кървави и жестоки, но изпълнени с вдъхновение и красота", разказва Кончаловски."

В главните роли ще видим Алберто Тестоне (Микеланджело Буонароти), Якоб Дил (Пепе), Франческо Гаудиело (Пиетро), Масимо де Франкович (Папа Юлий II), Орсо Мария Гуерини (маркиз Маласпина), Глен Блекхол (Рафаело), Никола Адобати (Лоренцо де Медичи), Симоне Тофанин (Папа Лъв X), Юлия Висоцка (Дамата с хермелина).



Не по-малко интригуващо е и последното заглавие на Педро Алмодовар "Болка и величие", вдъхновен от филма "8½" на Фелини, който триумфира тази година на фестивала в Кан. Лентата разказва историята на остаряващ режисьор, който се връща към важни събития от миналото си. Творбата засяга големите теми за любовта, смъртта, вдъхновението и празнотата от невъзможността да твориш. Филмът търси отговор и на въпроса дали човек намира смисъл в живота си без творчеството.

Вижте трейлър

В ролята на режисьора Салвадор Майо се превъплъщава Антонио Бандерас, който сваля маската на звездната мъжественост, пресъздава майсторски емоционалните състояния на своя герой. Ставаме свидетели на неговото "пътуване" през собственото му минало - срещите, които е имал с различни хора, оставили траен отпечатък в спомените му. Ще видим като част от този значим свят една от важните жени в живота на Салвадор Майо, в огненото превъплъщение на Пенелопе Крус. "Болка и величие" е първият филм на Алмодовар, в който двама от предпочитаните от него актьори - Антонио Бандерас и Пенелопе Крус - играят главни роли.

"Хората си мислят вероятно, че ние живеем на червения килим, но това не е вярно. Ние страдаме много, правим саможертви и у всеки актьор има много болка. Но има и слава, и това е моята нощ на слава", каза Антонио Бандерас при награждаването му за най-добър актьор в Кан и посвети приза си на Педро Алмодовар.



Звездните имена на Катрин Деньов, Жюлиет Бинош, Итън Хоук събира филмът на японския режисьор Хирокадзу Корееда в "Истината", на който той е и сценарист и монтажист.

След отличения със "Златна палма" филм "Джебчии", японският автор отново изследва семейните заблуди, този път в Париж. Изпълненото с емоции повторно събиране на майка и дъщеря дава възможност за размисъл върху любовта, изкуството и отговорността. Първият филм на Корееда извън родната му Япония, му дава шанс да събере две легенди на френското кино - Деньов и Бинош, които, заедно с Итън Хоук, водят чудесния актьорски ансамбъл из сюжет, който е колкото напълно френски, толкова и типичен за стила на режисьора. Сюжетът на филма дава възможност на зрителите да размишляват  върху любовта, изкуството и отговорността.



Най-новота романтичната комедия на Уди Алън събира на едно място звездите Тимъти Шаламей, Ел Фанинг, Селена Гомес, Лив Шрайбър, Джуд Лоу. Първата прожекция на филма препълни Зала 1 на НДК и организаторите направиха втора извънредна прожекция на 22 ноември от 19.00 часа отново в най-голямата зала на Двореца.
Забавен и очарователен, "Един дъждовен ден в Ню Йорк" е най-романтичният филм на легендарния режисьор от години насам, заснет виртуозно от трикратния носител на "Оскар", асът на камерата Виторио Стораро.

Действието се развива в познатия от много от популярните филми на Уди Алън красив и романтичен Ню Йорк. Гетсби Уелс е колежанин от много богато семейство с по-голям преуспяващ брат и доста възрастни родители, който не се престарава особено с ученето. Той пристига в Ню Йорк заедно с приятелката си Ашли, която е колкото наивна за света на възрастните и градския живот, толкова и предпазлива. Ашли интервюира режисьора Роланд Полард за новия му високобюджетен филм, за който вече е ясно, че е провал. През това време Гетсби се разхожда из Ню Йорк и се влюбва в по-младата актриса Шанън. Не пропускайте да проследите романтичната история за една неочаквано възникнала любов и последвалите куп непредвидени ситуации.

Вижте трейлър



Киномания по традиция подкрепя новото българско кино, предлагайки премиери на интригуващи заглавия и режисьори. Вече видяхме любопитните премиери на "Засукан свят" на Мариус Куркински и българския филм-омнибус "7", вдъхновен от града на тепетата - Пловдив.

Следващото заглавие, което ви предлагаме, е на провокативния творчески тандем Весела Казакова и Мина Милева. "Котка в стената" е техният първи художествен пълнометражен филм, който направи своята световна премиера, състезавайки се в най-елитната селекция на Международния кинофестивал в Локарно, а малко по-късно и в Сараево, през август тази година. "Котка в стената" грабна и престижната Награда на ФИПРЕССИ (Международната асоциация на кинокритиците) във Варшава. Филмът заслужено беше отличен и с Награда за дебют на фестивала "Златна роза 2019" във Варна. "Скрийн Интернешънъл" постави филма на челно място сред всички филми от световните летни фестивали, а немското списание "Максимум синема" го класира на четвърто място в своята селекция от 11-те най-добри филми от Локарно тази година.

"Котка в стената" акцентира едновременно по забавен и драматичен начин върху отношенията между българските имигранти във Великобритания и местните жители, изпълнени с неразбиране и предразсъдъци. Фон на конфликта им е Брексит и гръмките заглавия на английската преса в стил: "Емигрантите цицат социалната ни система!", "Изпратете ги обратно!", "Откраднаха работните ни места!". Филмъг ще има своята софийска премиера в рамките на Киномания, а прожекцията ще бъде на 27 ноември от 20.30 часа в кино "Люмиер Лидл".

Три филма за знакови музиканти ще видят меломаните на 33-тото издание на Киномания. Оперната звезда Лучано Павароти, американската дива Арита Франклин и легендарната актриса и певица Джyди Гарланд са обект на филмова интерпретация в рубриката "А душата им пее".

Ние насочваме вниманието ви към "Джуди" на режисьора Рупърт Гулд, в който почитателите на завладяващата актриса Рене Зелеуегър могат да я видят в ролята на мегазвездата Джyди Гарланд по пиесата на Питър Куилтър "Краят на дъгата".
Филмът е затрогваща екранизация на последната година от живота на Гарланд. В началото на историята Гарланд е на средна възраст, бездомна, разорена, въвлечена в битка за попечителство и почти отхвърлена от Холивуд. В опит да постигне някакъв контрол върху кариерата си, тя приема щат в лондонски театър.
Отказва да репетира и - съсипана от тревоги, безсъние и алкохолизъм - едва се добира до сцената за премиерата. Но веднъж излязла в светлината на прожекторите пред нетърпеливата публика, с микрофон в ръка и страхотен оркестър в готовност, тя започва да се усеща като у дома си. Магията се получава, а "Джуди" проследява именно тези бурни месеци в Англия, сценичните триумфи и катастрофи, вихрения брак с опортюнистичния Мики Дийнс и милото приятелство с гей двойка нейни обожатели.

Вижте трейлър



Интерес предизвиква и премиерният за България филм "Паяк в мрежата" на режисьора Еран Риклис. Винаги е удоволствие, когато на големия екран гледаме Моника Белучи и Бен Кингсли. Този път те ще бъдат в ролите на шпиони в копродукцията между Израел, Белгия и Великобритания.
Вдъхновен от истински събития, "Паяк в мрежата" проследява историята на някогашния таен агент Адерет, чиито шефове са недоволни от методите му на работа и се опитват да го изкарат от играта. Пред него обаче се открива възможност за финално възмездие чрез мисия под прикритие. Той открива следа в сделка за продажба на химически оръжия на диктаторски режим от Средния Изток. Но Мосад изпращат по петите му младия агент Даниел, а мишената му - енигматичната Анджела - го разсейва от целите му...

"Това, което наистина ме впечатли във филма е, че на преден план излиза човечността. Всеки един от героите носи дълбочината на характера и заедно с това притежава една особена деликатност.", споделя Моника Белучи в свое интервю.
Забележителният актьорски състав обещава висок адреналин в екшън сцените от филма и едновременно с това насочва вниманието към факта, че светът може да бъде опасно място, в което някои държави се водят единствено от собствения си интерес...
Освен че ще гледаме Моника Белучи в ролята на съблазнителната Анджела и Бен Кингсли като Адерет, във филма участва и израелският актьор Итай Тиран, който ще влезе в кожата на младия агент Даниел.

Сред акцентите, които ви предлагаме, е и третата част на трилогията на френския режисьор Клод Льолуш - "Най-хубавите години от един живот", предшестван от "Един мъж и една жена", "Eдин мъж и една жена, 20 години по-късно". Филмът проследяват любовната история между Жан-Луи и Ан, в чиито роли се превъплъщават актьорите Жан-Луи Трентинян и Анук Еме. Те са се познавали отдавна: един мъж и една жена, чиято поразителна и неочаквана любовна история бе разказана в онзи велик филм отпреди 53 години, променил разбирането ни за любовта. Днес, някогашният автомобилен състезател изглежда изгубен сред пътеките на паметта си. За да му помогне, синът му издирва жената, с която баща му така и не е изживял любовта си и която непрестанно е в мислите и сънищата му. Ан се събира с Жан-Луи и тяхната история продължава, откъдето е приключила...

Киномания ви очаква с още много заглавия, програмата може да проследите ТУК.
Copyright © 2024 Dir.bg.