Кърк Дъглас - такъв, какъвто няма да го забравим

06.02.2020 г.
Кърк Дъглас - такъв, какъвто няма да го забравимКоравият тип със запомняща се волева брадичка и бегла усмивка, изправял се на екрана срещу гладиатори, каубои и боксьори, свещеното чудовище на Холивуд и може би последната легенда от златната ера на киното, вече не е сред нас.

Рано тази сутрин българско време световните агенции предадоха, че Кърк Дъглас си е отишъл на 103-годишна възраст.
"С огромно прискърбие с братята ми съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна. За света той беше легенда, актьор от златната ера на киното, доживял до преклонна възраст, филантроп, чиято отдаденост на справедливостта и каузите, в които вярваше, задават стандарт, към който всички ние да се стремим. Но за мен и братята ми той беше просто татко, прекрасен свекър за Катрин, любящ дядо за внуците и правнучето си, прекрасен съпруг за Ан" - се посочва в изявлението на сина му, холивудската звезда Майкъл Дъглас за сп. "Пийпъл" и поместено на страницата му във Фейсбук.

Дори след като прехвърля 90 години, легендарният актьор продължава активно да се занимава с благотворителност и подпомага различни каузи с щедри дарения.
През 90-те години на миналия век Кърк Дъглас едва оцелява в катастрофа с хеликоптер, в която загиват двама души. Здравето му се влошава и след прекаран инсулт. Въпреки че през последните години от живота си рядко се появява публично, Дъглас не пропуска да заяви гласно мнението си. Либерал по убеждение, актьорът не пропусна, например, да предупреди за последствията от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. В блог в "Хъфингтън пост" Кърк Дъглас цитира реч от републиканската кампания, насочена към мигрантите. "Това не са американските ценности, които се борихме да защитим през Втората световна война", възнегодува Дъглас. "Бях на 16 години през 1933 г., когато в Германия на власт дойде мъж, когото първоначално никой не вземаше насериозно. Той беше считан за клоун, неспособен да заблуди образовани, цивилизовани хора с националистическите си, изпълнени с омраза речи", пише актьорът.

За седем десетилетия в киното Кърк Дъглас се е снимал в над 90 филма. През 50-те и 60-те години на миналия век актьорът е една от най-големите звезди в бокс офиса.

Дъглас се е превъплъщавал в образите на някои от най-митичните персонажи в историята на седмото изкуство - от гладиатора Спартак до художника Винсент Ван Гог и точния стрелец Док Холидей. Сред филмите с негово участие са "Одисей", "Викингите", "20 000 левги под водата", "Гори ли Париж?", "Престрелка в О.К. Корал", "Седем дни през май", "Пътеки на славата", "Спартак".

За ролята си в "Шампион" Кърк Дъглас получава първата от трите си номинации за "Оскар" за най-добър актьор. Другите две са за "Лошият и красавицата" и "Жажда за живот". През 1996 г. легендарният актьор е удостоен с почетен "Оскар" за цялостно творчество.

Роден Исур Даниелович Демски на 9 декември 1916 г. в семейството на руско-еврейски имигранти, Кърк Дъглас трябва да се бори усилено за кариерата си. Бъдещият актьор, единствен син в семейството, израства с шестте си сестри в беден район на индустриалния град Амстердам, щата Ню Йорк. Воден от желанието си възможно най-скоро да влезе в актьорско училище, Дъглас сам осигурява средства за образованието си, работейки като разсилен и участвайки в борби на панаири, припомня ДПА.

Късметът го спохожда след Втората световна война. Актрисата Лорън Бакол, която вече му е помагала да си осигури малки роли на Бродуей, го препоръчва на студийни шефове в Холивуд. Кърк Дъглас дебютира в киното като съпруг на Барбара Стануик във филма "Странната любов на Марта Айвърс" (1946). Скоро след изключително успешния му дебют идват и главните роли.

Дъглас често работи с влиятелни режисьори, сред които Били Уайлдър, Хауърд Хоукс, Ото Преминджър, Елия Казан. Във филмите си актьорът предпочита да пресъздава злодеи, смелчаци, герои с недостатъци. Подобно на много от своите персонажи, Кърк Дъглас никога не се е поддавал на натиск отгоре. Той изгражда собствен статут в Холивуд, основавайки продуцентска компания, която кръщава на името на майка си Брайна.

За мащабната продукция "Спартак", режисирана от Стенли Кубрик, Кърк Дъглас поверява сценария на Долтън Тръмбо, въпреки той че е поставен в Черния списък на Холивуд заедно с други актьори, режисьори и сценаристи, които са загърбени професионално заради връзки с комунистическото движение през 50-те. В скъпия исторически епос самият Дъглас се превъплъщава в образа на легендарния предводител на роби.

Актьорът разкрива, че любимата му роля е тази на Ван Гог, но предпочитаният му филм е "Спартак", защото като негов продуцент прави голяма крачка към премахването на Черния списък. На екран Дъглас нееднократно си е партнирал със своя дългогодишен приятел, актьора Бърт Ланкастър. През 2003 г. Кърк Дъглас и синът му Майкъл - двукратен носител на "Оскар", застават заедно пред камерата в комедията с автобиографичен оттенък "Семейна черта". Трудната навремето връзка между баща и син - Майкъл израства в сянката на именития си родител, отдавна се е подобрила. Във филма участва още внукът на Кърк и син на Майкъл - Камерън. Сред звездите е и бившата му съпруга Даяна Дил - майката на Майкъл и Джоел Дъглас, с която легендарният актьор се разделя, докато синовете им са още малки.

Кърк Дъглас се жени за втората си съпруга Ан Байдънс през 1954 г. Бракът им се превръща в един от най-трайните в Холивуд, въпреки аферите на актьора. В една от няколкото книги за живота си, които издава, Дъглас говори за връзките си с екранни икони като Джоан Крофърд, Марлене Дитрих, Рита Хейуърд. От брака си с Ан Байдънс, която миналата година навърши 100 години, Кърк Дъглас има двама сина - Питър и Ерик, който през 2004 г. почина от свръхдоза хапчета и алкохол.

Актьорът до голяма степен приписва дълголетието си на връзката си с Ан: "Имах шанса да срещна жената на живота си. Смятам, че прекрасният ни брак и обсъжданията ни нощем ми помогнаха да оцелея след всевъзможни предизвикателства".

Кърк Дъглас се опитва да отклони синовете си от собствения си път. Въпреки това Майкъл става суперзвезда и успешен продуцент, Джоел и Питър също са се занимавали с продуценство, а преди смъртта си Ерик се изявява като актьор. "Ето колко ме слушат тези момчета", сподели навремето легендарният актьор.

Заради проблеми с говора вследствие на инсулт, Кърк Дъглас работи с терапевт, за да може да произнесе кратко слово на стотния си рождения си ден през 2016 г.

В есе по повод юбилея си, публикувано в сп. "Клоузър", екранната легенда пише: "Хората често искат съвети от мен съвети как да доживеят до преклонна възраст и да водят здравословен живот. Нямам подобни препоръки. Смятам обаче, че всички ние имаме причини да сме тук. Оцелях след инцидент с хеликоптер и инсулт, за да направя още добри неща в света, преди да го напусна".
Copyright © 2024 Dir.bg.