Мис Италия Лучия Бозе напусна киното и света

24.03.2020 г.
Мис Италия Лучия Бозе напусна киното и светаТя е една от легендите на европейското кино. На 89 години ни напусна италианската актриса Лучия Бозе (Lucia Bosè). Тъжната новина съобщи нейният син, испанският изпълнител Мигел Бозе, известен и с ролите си в киното („Високи токчета“ на Педро Алмодовар). Според италианската преса, тя е починала от пневмония в испанското селце Бриева, провинция Сеговия.

Бозе става известна с филмите на прочути италиански режисьори като Микеланджело Антониони, Федерико Фелини и Джузепе Де Сантис. Тя се прочува още през 1947 г., след като 16-годишна печели титлата Мис Италия - сред другите финалистки е Джина Лолобриджида. В резултат на това получава първите си предложения за снимки в киното.

Без никакъв актьорски опит Бозе се превръща в една от звездите на италиански неореализъм. През 50-те тя се снима в два от ранните филми на Антониони („Дамата без камелиите“ и „Хроника на една любов“), както и в един от шедьоврите на Де Сантис („Рим, 11 часа“). Участва и в „Сатирикон“ на Фелини.

През 1955 г. актрисата се омъжва за прочутия испански тореадор Луис Мигел Гонзалес Лукас. Тя се оттегля временно от киното, за да отгледа трите си деца Мигел, Лучия и Паола. През 60-те Бозе подновява кариерата си, а през 1967 г. се развежда с Лукас. Сред известните ѝ филми са още „По древните стъпала“ на Мауро Болонини и „Хроника на една предизвестена смърт“ на Франческо Роси по романа на Габриел Гарсия Маркес.


Copyright © 2024 Dir.bg.