"Оскар"-ите с нови правила

28.04.2020 г.
Тази сутрин Бордът на управителите на американската Академия за филмови изкуства и науки (AMPAS) се събира виртуално, за да обсъди и одобри промени в правилата за допустимост и други въпроси, свързани със следващото шоу по наградите "Оскар". Заседанието е точно 10 месеца преди 93-ите годишни награди, планирани за 28 февруари 2021 г.

Един от основните въпроси е, дали церемонията ще бъде отменена заради ефектите от коронавирусната пандемия, отразила се върху всеки аспект на развлекателната индустрия. Ключовият проблем обаче е свързан с това, че филмите в момента имат премиери чрез VOD и стрийминг платформи, а не в киносалони. Не са изключени и изненадващи и съществени изменения в самите категории, в които филмите и екипите им се номинират и награждават. Сложните теми вече наложиха отлагане на днешното заседания с две седмици, предвидено първоначално за 14 април, тъй като участниците поискаха повече време за обмисляне. По всяка вероятност не всички отговори ще бъдат дадени днес, тъй като ситуацията се променя непрекъснато.

Когато преди месец Академията бе попитана дали се очакват промени в строгите правила за включване на филми в процеса на номиниране (за повечето категории - изискването филмът да е прожектиран поне 7 дни без прекъсване в кинозала в района на Лос Анджелис), неин говорител отговори с допускане на гъвкавост. "В момента оценяваме всички аспекти на несигурния пейзаж и какви промени трябва да бъдат направени. Ще бъдем гъвкави и мислещи в перспектива, когато обсъждаме какво е най-доброто за бъдещето на индустрията и в близко време ще излизаме с по-нататъшни съобщения".

В сравнение с киното, телевизията има по-голям проблем, тъй като наградите Еми са планирани за 20 септември при две церемонии предната седмица за творческите категории. Нюйоркската телевизионна академия вече експериментира през уикенда със стриймвана на живо церемония в случай, че обичайната не бъде възможна.
Copyright © 2024 Dir.bg.