Wild Bunch ще предлага звездния "Armageddon Time" в Кан

21.06.2020 г.
Wild Bunch ще предлага звездния Наскоро стана известно, че режисьорът и сценарист Джеймс Грей, 4 пъти номиниран за "Златна палма" в Кан и 2 пъти за "Сезар" (за "Господари на нощта", "Любовници" и др.), както и любимец на фестивала във Венеция с дебюта си "Малката Одеса" (1994) и с номинация за "Златен лъв" - "Към звездите" (2019), е успял да привлече изключително силен, звезден състав за историческата си драма "Armageddon Time". По нея той ще работи отново с RT Features и с бразилския продуцент Родриго Тейшьера, с когото се сближиха покрай "Ad Astra". Германската компания Wild Bunch International ще представи проекта на купувачи по време на виртуалния филмов пазар в Кан от 22 до 26 юни, носейки международните права за разпространение, вкл. за Китай.

Един от първите анонси за новия филм бе свързан през месец май с участието на Кейт Бланшет, към която в началото на изминалата седмица се присъединиха Робърт Де Ниро, Оскар Айзък, Доналд Съдърланд и Ан Хатауей. С кастинга се занимава пряко носителят на много номинации и награди Дъглас Ейбъл от базираната в Ню Йорк компания "Aibel/Bergstein Casting".

Джеймс Грей е създал драмата по спомени от своето детство през 1980-те години в Куинс, Ню Йорк и в нея ще се стреми да изследва приятелството и лоялността на фона на кампанията за избиране на Роналд Рейгън за президент. Грей е учил там в частното училище "Kew-Forest", което са завършили още Доналд Тръмп и Ханк Азария. Амбицията на режисьора е снимките да започнат в същия град веднага, след като това стане възможно - когато мерките по овладяване на коронавирусната епидемия разрешат това.

Преди да влезе в частното училище, Грей е учил в обществени училища през 70-те. За Deadline той споделя, че е имал проблеми на 11 г. и че преминаването му в новата за него обстановка на бяла протестантска етика и привилегии е било чуждо за него. Той иска да отрази във филма този преход, който според него отразява и днешното американско общество, неговото разделение по класа и етнос. Грей иска филмът да се получи политически и исторически, но едновременно с това изпълнен с любов и топлина.

Сценарият е писан не през последната седмица, а "преди много месеци", но днес ясно виждаме разделението межу "имащи" и "нямащи", казва още Грей. Той ще се опита да разкаже какво се е случило с преминаването му от едно училище в друго през погледа на идеята за класова мобилност, но в хуманен контекст със социално въздействие. Грей се смята за късметлия, тъй като родителите му са от работническата класа и трудно са си позволили новото училище, което веднага е спасило живота му. Там обаче той осъзнава истинския расизъм и антисемитизъм. Негов приятел не е бил късметлия като него, а раздялата им е означавала едно за Грей и съвсем друго за приятеля му.

Грей подчертава още, че киното много добре работи по теми като интимността и семейните отношения - дори по-добре от театъра, където и най-доброто място е отдалечено на 20 фута от актьора. Близостта при големия екран играе изключителна роля, смята той  и силно разчита на връщането на публиката в кината.

"Focus Features" преговарят да бъдат световен дистрибутор на "Armageddon Time" и да участват във финансирането на продукцията с около 15 милиона долара. Снимките най-вероятно ще започнат в началото на 2021 г. в Ню Йорк, смятат от Deadline.
Copyright © 2024 Dir.bg.