Две премиери у нас този петък

23.07.2020 г.
Две премиери у нас този петъкСлед като на 10 юли руската романтична комедия "Хотел Белград" излезе на 28 екрана у нас, утрешният 24 юли ще отбележи още две национални премиери: българо-гръцката семейна комедия "Бащата" и люксембургско-френската анимация "Пътешествието на принца".

В центъра на историята във филма на творческия тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов стои едно телефонно обаждане от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил (Иван Савов) да потърси помощта на популярен екстрасенс с надеждата да установи контакт с наскоро починалата си съпруга Валя и да научи какво, „аджеба“, иска да му каже тя, и защо звъни не на него, а на съседката. Синът му Павел (Иван Бърнев), твърдо стъпил на земята човек, се вижда принуден да зареже всичките си отговорности, за да опази нестабилния си татко от поразии. Редица нелепи ситуации ще преведат двамата през трудния път на затоплянето на едни сякаш поначало изстинали отношения. „Това е едно приключение на баща и син, което ще ви накара да се засмеете, но и да се замислите“, споделят авторите, почерпили сюжета, колкото и да е странно, от свое лично преживяване.

"Бащата" е носител на голямата награда "Кристален глобус" от Карлови Вари 2019 г. и на голямата награда от Златна роза - Варна 2019 г.

"Пътешествието на принца" е дублиран на български език и е подходящ за детска  аудитория. Критиците пишат за него: "Популяризира приятелството между поколенията, необходимостта от толерантност към другите и необходимостта да се обърне внимание на това, което свързва маймуните (и хората), а не това, което ги разделя." „Анимацията се отличава с грациозен стил и деликатност, саундтракът притежава мекота, а цялостното преживяване е завладяващо, изпълнено с внимание и мисъл за разказа, като фокусът е върху темата за ксенофобията, пресъздадена чрез фентъзи, приключенски сюжет.“

Филмът на френските режисьори Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар се разпространява на 15 екрана:

Дом на киното - София
Кино Одеон - София
Евро Синема - София
Културен център Г8 - София
Кино Влайкова - София
Сине гранд - Парк център София, Ринг Мол София и Велико Търново
Лъки - Дом на киното - Пловдив
Каварна - кино Петър Слабаков
Кино Синемакс - Благоевград
Кино Royal - Мездра, Монтана и Бяла Слатина
Кино Форум - Ботевград.

Междувременно, двете големи киновериги у нас отвориха врати след затварянето им на 13 март - Cinema City още на 3 юли, а кината "Арена" - на 24 юли.
Copyright © 2024 Dir.bg.