"Master of Art - 5" тръгва на 27 август

21.08.2020 г.
Фестивалът ще има дългоочаквано физическо издание в София, Пловдив и Варна. В София фестивалът ще се проведе от 27 август до 24 септември, а традиционни домакини са кината  „Люмиер Лидл“, кино „Одеон“, Дом на киното, „G8“, „Euro Cinema“, зала Славейков - Френски институт, кино Влайкова, кинодвор „Улица Шипка“ 23. За първи път ще има и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и до Националния музей „Земята и хората“ (в рамките на Sofia Summer Fest, 28-30 август).

В Пловдив „Master of Art“ ще се състои от 1 до 23 септември в Lucky Дом на киното. Варненското издание на фестивала ще бъде във "Фестивален и конгресен център - Варна" в дните от 1 до 8 септември.

В 5-ото издание на фестивала за документално кино за изкуство „Master of Art” са селектирани 67 пълнометражни и 12 късометражни заглавия в 11 категории: Архитектура; Изкуство и власт; Дизайн и мода; Съвременно изкуство; Кулинарно изкуство; Изобразително изкуство; Литература; Музика и танц; Фотография; Театър и кино; Панорама.

Артистичният директор на фестивала Найо Тицин споделя:
„Със сигурност 2020 година ще бъде запомнена с пандемията от COVID-19, с изолацията, с маските, със социалната дистанция, със страха. Ние от „Master of Art“ искаме да дадем шанс тази странна и напрегната година да бъде запомнена и с двата формата на 5-ото издание на нашия фестивал – онлайн през април и в арт кината на живо в края на лято 2020. „Master of Art“ не е само филмов фестивал, това е фестивал на всички изкуства. Тази година публиката ни ще може да се докосне до изключителните истории на Жан-Пол Готие, Дора Маар, Милош Форман, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк, Ара Маликян, Луис Бунюел, Салвадор Дали, Жоао Жилберто, Никос Казандзакис, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Ода Жон, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други. Благодарим на всички партньори, които въпреки кризата останаха с нас!“

Фестивалът се открива веднага след официалната пресконференция - на 27 август от 18:00 часа на Платформа А6 на НДК. Откриващите прожекции са две: от 19:00 ч. „Прегръдката” (реж. Емил Христов и Калин Серапионов) и от 20:30 ч. - „Жан-Пол Готие: Шантав и шик” (реж. Ян Л‘Еноре). Същата вечер в Дома на киното от 20:30 ч. зрителите ще се насладят на „Загадката на Веласкес” (реж. Андрес Санс Висенте). Билети - на касите на НДК и Дома на киното, както и онлайн.

В следващите дни от 28 до 30 август на сцената на Sofia Summer Fest в София ще бъдат показани филмите „В търсене на Казандзакис”, „Творбите на Леонардо”, „Мунк в ада”, „Дора Маар - между светлината и сянката”, „Нотр-Дам: Тайните на строителите”, „Къде живеят архитектите”, „Ара Маликян: Живот сред струни”. Билети - в мрежата на Eventim и на място след 17 ч. и през уикенда след 11 ч.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична Програма „Култура“. Проектът е част и от програмата „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е подкрепен от Националния Филмов център. Традиционен партньор и съорганизатор на фестивала е НДК.

Цялата програма на фестивала - на masterofartfilmfestival.com.
Copyright © 2024 Dir.bg.